Oproerpolitie bij Russische worstelkampioenschappen, boycot Dagestan

In Rusland is men bezig met de nationale worstelkampioenschappen en daar staat best wel wat op het spel: in een aantal gewichtsklassen moet men namelijk nog bepalen wie naar de Olympische Spelen van komende zomer gaat. In Yakutsk ging het er dan ook vrij heet aan toe.

In de klasse vrije stijl tot 57 kilogram stond tweevoudig wereldkampioen Viktor Lebedev, geboren en getogen in Yakutsk, tegenover Ismail Musukayev uit het ietwat opstandige Dagestan. Lebedev won zoals te verwachten viel, maar de coaches en fans van Musukayev waren er niet gelukkig mee. Ze begonnen de mat op te lopen om Lebedev en de scheidsrechter eens 'aan te spreken', met als gevolg dat binnen een paar minuten de oproerpolitie de mat opgeroepen werd.

De Russische worstelbond liet niet veel later weten dat ze bericht hadden gekregen van alle worstelaars uit Dagestan: ze hadden zich bij wijze van boycot allemaal teruggetrokken van de rest van het kampioenschap. Pijnlijk voor veel fans, want worstelen is een ware bron van trots voor Dagestanen. Het is nog niet bekend of de boycot ook gevolgen heeft voor Abdulrashid Sadulaev, de wereldkampioen van 2014 en 2015 in de klasse tot 86 kilogram. Hij is ondanks zijn net twintig jaar al een jaar of twee schier onverslaanbaar en zou in Rio de absolute topfavoriet voor goud zijn. 

Rusland vs Dagestan (Bron: YouTube)