Renner in coma na massale valpartij Ronde van België

Wielrenner Stig Broeckx ligt in coma na een valpartij tijdens de derde etappe van de Ronde van België. Daar ging het zaterdag ernstig mis toen twee motorrijders de controle over hun motor verloren en het peloton inreden, met een massale valpartij tot gevolg.

Ruim tien renners zouden naar het ziekenhuis gebracht zijn, waaronder Broeckx, die met een traumahelikopter vervoerd werd. Zijn team, Lotto-Soudal, liet zaterdagavond weten dat hun renner in coma ligt, maar op het moment geen operatie hoeft te ondergaan.

"Uit een hersenscan is gebleken dat hij twee bloedingen in zijn hersenen heeft. Stig heeft geen schedelbreuk opgelopen, maar wel een gebroken oogkas", laat teamarts Servaas Bingé weten. "Het is op het moment heel moeilijk om een prognose over een eventueel volledig herstel te doen, de komende 24 uur zijn bijzonder belangrijk."

Ploegbaas Marc Sergeant kon zijn frustratie over de situatie niet geheel onder stoelen of banken steken. "Het is op dit moment nutteloos om schuldigen aan te wijzen, maar het had al veel langer overduidelijk moeten zijn dat structurele maatregelen voor de veiligheid van de renners genomen moeten worden."

Broeckx werd tijdens Kuurne-Brussel-Kuurne dit jaar ook al aangereden door een motor, terwijl landgenoot Antoine Demoitié van WantyGroupe-Gobert na een dergelijk ongeval zelfs overleed.