Goud voor Polling op Masters, zilver voor Franse en brons voor Van Emden

Judoka's Juul Franssen en Kim Polling staan in de finale van de World Masters in Guadalajara. De Masters is het toernooi per gewichtsklasse met de beste zestien judoka's van de wereld en het is het sluitstuk van de kwalificatie voor de Olympische Spelen. Anicka van Emden verloor de halve finale en mag later op voor brons. 

Franssen komt, net zoals Van Emden, uit in de klasse tot 63 kilogram. Ze is echter door de judobond niet aangewezen om naar Rio de Janeiro te mogen. Ieder land mag per gewichtsklasse maar één judoka afvaardigen. In Mexico had ze een bye in de eerste ronde en in de kwartfinale won ze op ippon van de Russin Ekaterina Valkova. In de halve finale won ze vervolgens op straffen van Kathrin Unterwarzcher. In de finale wacht de Japanse Miku Tashiro, die in de halve finales op straffen won van Van Emden. 

Polling judoot een klasse hoger (-70kg) dan Franssen en Van Emden. Zij won op ippon van Barbara Matic en vervolgens won ze op straffen van de Braziliaanse Maria Portela. In de halve finale stond ze lange tijd twee yuko's achter tegen Seongyeon Kim. Polling wist echter in de laatste minuut de Zuid-Koreaanse in houdgreep te krijgen en Kim moest aftikken. Polling gaat in Guadalajara op voor haar derde Masters-titel. In de finale wacht de Oostenrijkse Bernadette Graf. 

De medaillewedstrijden beginnen om middernacht Nederlandse tijd. Vrijdag kwam Sanne Verhagen (-57 kg) al in actie. Zij verloor in de eerste ronde. Zondag is het de beurt aan de zwaargewichten. Michael korrel, Roy Meyer, Guusje Steenhuis en Tessie Savelkouls zullen dan de tatami betreden. 

Update 00.30 uur

Juul Franssen moet genoegen nemen met zilver. Ze verloor de finale in de klasse tot 63 kilogram van Miku Tashiro. De Japanse was met waza-ari te sterk. Ook Anicka van Emden kreeg een medaille omgehangen. Ze pakte brons doordat ze op straffen te sterk was voor de Mongoolse Tserennadmid Tsend-Ayush. 

Update 01.15 uur

Er is goud voor Kim Polling. Ze rekende in de finale af met Bernadette Graf. Na twee minuten had Polling Graf in een onmogelijke houding gekregen, die alleen nog maar kon aftikken.