Nibali wint Giro d'Italia in slotkilometers, Kruijswijk buiten podium

Vincenzo Nibali heeft zaterdag in de twintigste en laatste 'echte' etappe de eindzege in de Giro d'Italia gegrepen. De renner van Astana reed in de 134 kilometer lange etappe naar Sant'Anna di Vinadio in de voorlaatste beklimming weg van zijn concurrenten.

De etappe leidde de renners over de Guillestre en de Col de la Bonette van de eerste categorie, waarna gelijk nog een dergelijke berg volgde: de Colle Della Lombarda. Op een kleine vijf kilometer voor de top van die klim plaatste Nibali zijn aanval. Hij sprong weg uit de groep met rozetruidrager Johan Esteban Chaves, nummer drie Steven Kruijswijk en nummer vier Alejandro Valverde en bouwde een redelijke voorsprong op.

In eerste instantie leek het erop dat Chaves en Valverde, geholpen door Chaves' landgenoot Rigoberto Uran, nog een beetje in de buurt kon komen, maar op dat moment kreeg Nibali hulp van ploeggenoot Tanel Kangert. De Est verzette bergen werk en leidde zijn kopman naar een flinke voorsprong bovenaan de klim. Kruijswijk had op dat moment al moeten lossen, hoewel Chaves - die Valverde moest laten gaan - zich weer in het groepje met de Nederlander nestelde.

In de korte slotklim bouwde Nibali zijn voorsprong verder uit, terwijl Valverde verder weg reed bij Chaves en Kruijswijk. De Italiaan pakte zo de eindzege, terwijl Valverde zich nog opwerkte naar de derde plek in het klassement, ten koste van Kruijswijk. 

De etappe werd overigens gewonnen door Rein Taaramäe. De Est van Katusha sprong op de voorlaatste klim weg uit de kopgroep en kreeg in de laatste kilometers Darwin Atapuma nog achter zich aan. De Colombiaan haalde het echter niet en moest genoegen nemen met plek twee.