23 atleten alsnog positief op doping tijdens Olympische Spelen 2012

Hertesten van urinestalen die afgenomen werden tijdens de Olympische Spelen van 2012 hebben nog eens een flinke rij positieve dopingtests opgeleverd. Het Internationaal Olympisch Comité maakte vrijdag bekend dat op het moment 265 stalen getest zijn en dat de urine van 23 atleten sporen van verboden middelen bevatte.

Het gaat om stalen die speciaal geselecteerd zijn op basis van sinds augustus 2015 verzamelde informatie. Er is door het IOC dus doelgericht getest, wat vooraf ook werd aankondigd. Het hertesten van de stalen is nog zeker niet afgelopen en men sluit dan ook niet uit dat er in de komende weken nog meer positieve gevallen boven komen drijven. 

Namen worden door het IOC vooralsnog niet genoemd, maar de betrokken sporters zullen - als de B-stalen ook positief zijn - wel geweerd worden van de Olympische Spelen van komende zomer. Het gaat om 23 sporters uit zes landen, die actief waren in vijf verschillende sporten. Het zou ervoor kunnen zorgen dat de nodige olympische medailles opnieuw verdeeld worden. In de atletiek is het bijvoorbeeld zo dat een sporter die bij hertesten van stalen uit 2008 of 2012 alsnog positief blijkt, al zijn of haar resultaten vanaf dat moment kwijtraakt. 

Vorige week maakte het IOC al bekend dat een vergelijkbare ronde hertesten van de Spelen van 2008 31 positieve gevallen opleverde. Inmiddels is bekend dat het daarbij onder meer ging om veertien Russische sporters en één Spaanse atlete.