Sportminister Rusland: "Wij trapten klokkenluider eruit"

De voormalig directeur van het Russisch antidopinglaboratorium in Moskou, Grigory Rodchenkov, liet onlangs tegenover de New York Times weten hoe Rusland rondom de Olympische Spelen van 2014 de boel flink belazerde. In eigen land zou Rodchenkov zelf de spil zijn geweest in een omvangrijke operatie waarin positieve urinestalen van Russische sporters omgewisseld werden voor schone stalen.

Rodchenkov zei dat opdracht hiervoor vanuit de hoogste regionen in de Russische regering kwam, maar de sportminister van het land is het daar uiteraard niet mee eens. Vitaly Mutko bijt in Russische media weer eens van zich af: "Wij ontdekten dat Rodchenkov de boel aan het besodemieteren was", waarmee hij dus wel toe lijkt te geven dat er inderdaad geknoeid is met stalen van Russische sporters.

"Die man die ons nu van alles probeert te beschuldigen en zegt dat wij jarenlang een staatsdopingsysteem op hebben gezet, hebben wij er juist zelf uitgetrapt. Hij heeft zijn persoonlijke prioriteiten boven die van ons en onze schone sport gezet en dat is schandalig", zei de sportminister op de Russische tv. 

Volgens Rodchenkov kregen vele Russen bij de Spelen in Sochi een door hem ontwikkelde cocktail van drie steroïden. Onder meer bobsleeër Alexander Zubkov, goed voor twee keer goud, Alexander Tretiakov, winnaar van skeletongoud, en langlaufkampioen Alexander Legkov werden genoemd. Het is niet bekend of de internationale autoriteiten actie gaan ondernemen aan de hand van de woorden van Mutko, die indirect lijken te zeggen dat er inderdaad is geknoeid met de stalen.