Atlete: "Hoorde op snelweg dat ik na acht jaar alsnog olympische medaille won"

Onlangs werd bekend dat 31 sporters bij hertesten van urinestalen van de Olympische Spelen van 2008 alsnog positief zijn bevonden. Daaronder zijn veertien Russische deelnemers en één daarvan is volgens Russische media speerwerpster Maria Abakumova, die in Beijing brons won. 

Als de tests bevestigd worden is de kans groot dat de nodige medailles afgenomen worden, waaronder het brons van Abakumova. Dat gaat dan naar de Britse Goldie Sayers, maar die heeft daar uiteraard wat gemengde gevoelens bij. "Het is altijd mijn droom geweest om een olympische medaille te winnen, maar ik had niet verwacht dat ik dat acht jaar na mijn wedstrijd zou horen terwijl ik op de M11 reed", zegt Sayers. 

"Mijn auto had wat kuren, dus dat ding maakte nogal wat herrie en ik was dan ook niet van plan de telefoon op te nemen. Ik zag dat het mijn manager was, dus deed ik het toch maar wel. Toen ik de naam 'Maria' hoorde wist ik gelijk waar het over ging. Ik was op weg naar mijn training via een klein plaatsje, waar ik mijn moeder na een paar maanden weer zou zien. Het mogelijk winnen van een olympische medaille heb ik dus gevierd met een kopje koffie uit een supermarkt ergens in een gehucht..best bizar eigenlijk."

De gemengde gevoelens zijn duidelijk bij Sayers: "Het is lastig, want dit is het enige moment in mijn leven waarin ik zowel dolblij als zwaar teleurgesteld ben. In de afgelopen 24 uur heb ik zo ongeveer elke emotie gevoeld: pure blijdschap, pure woede en verslagenheid. Ik heb mijn hele leven eraan gewijd om een speer zo ver mogelijk te gooien en dat ik straks kan zeggen dat ik een winnares van een olympische medaille ben in plaats van 'slechts' een olympiër is wel echt een big deal."

Sayers tijdens de Spelen van Londen in 2012, waar ze voor haar thuispubliek weer geblesseerd raakte (Foto: Getty)

Dat ze de medaille mogelijk alsnog krijgt is leuk, maar ook de rest van haar loopbaan heeft onder het dopinggebruik van Abakumova te lijden gehad, zegt Sayers. "Mijn carrière zou heel anders gelopen zijn...65 meter in een grote finale is doorgaans goed voor een medaille, maar als het niet lukt ga je je afvragen wat je dan in vredesnaam nog meer moet doen. Ik ben in de winter daarna nóg harder gaan trainen - want ja, ik was schijnbaar niet goed genoeg - en dat leverde een stressfractuur op. Het gevolg? Zeven operaties in de afgelopen acht jaar.."

Het gemiste geld is niet de grootste reden van woede en frustratie bij Sayers. "Ik zal vast veel geld misgelopen zijn, maar daar gaat het niet om. Het gaat me zelfs niet om de waardering en medailles, maar voor mij gaat het erom dat ik kan zien wat ik uit mijn lichaam kan halen. Ik doe deze sport omdat ik wil zien hoe ik mij kan meten met de rest van de wereld. Dopinggebruikers verkloten de kans van schone sporters om te weten hoe goed ze nou echt zijn. Ze stelen de mooiste momenten uit je leven."