Inktvissen veroveren de wereld!

Ze zijn intelligent, zien er alien-achtig uit, zijn met velen en gaan de aarde veroveren! Nou ja, 70,9 procent daarvan dan. Een onderzoek van de universiteit van Adelaide in Australië laat zien dat inktvissen massaal in aantal toenemen.

Maritiem bioloog Zoe Doubleday en wat van haar collegae hebben de data van diverse onderzoeken plus de vangst en bijvangst van de visserij nog eens kritisch bekeken. Hieruit bleek dat er van onze apart gevormde vriendjes tussen 1953 en 2013 veel bijgekomen zijn. Zoe kwam hier per toeval achter: eigenlijk zat ze achter de cijfers aan van de zeekat Sepia apama, een soort die wat minder succesvol is.

Over de hele wereld jeukt het dus van de dieren die zeer bedreven zijn in het voorspellen van de voetbaluitslagen. Dit geldt zowel voor de diepzee, als de kustgebieden, in elke leefomgeving.

De oorzaak hiervan is niet helemaal duidelijk. Maar wetenschappers zouden geen wetenschappers zijn als ze hier niet een 'educated guess' aan hangen. Een reden zou bijvoorbeeld overbevissing kunnen zijn. Hierdoor hebben vrienden van Spongebob minder concurrentie te geduchten. In tegenstelling tot andere diersoorten zijn inktvissen zeer goed om zich aan te passen aan veranderende omstandigheden, bovendien planten ze zich -wanneer ze de kans krijgen- voort als konijnen. Met een duidelijk afname van andere predators, die calamares nooit versmaden, blijven er meer in leven, waarop de kindertjes op latere leeftijd hetzelfde seksuele patroon kunnen volgen als hun ouders. And so on...

"In een lege tuin zal vanzelf onkruid gaan groeien. Inktvissen kan je daarmee vergelijken", vertelt Zoe liefdevol over haar studieobjecten.

Bioloog Rigoberto Rosas-Luis van de Laica Eloy Alfaro de Manabí-universiteit in Ecuador gaat helemaal mee in deze gedachtegang. Inktvissen zijn geen moeilijke gasten aan tafel en eten vrijwel alles. Deze eigenschappen maakt ze uitermate geschikt om nieuwe gebieden te koloniseren.

Een andere oorzaak van de toename zou de stijgende watertemperatuur zijn. Dit zou de levenscyclus van de dieren versnellen.

Het is niet helemaal duidelijk wat het effect van de toename is. Het zou nog wel eens kunnen zijn dat de dieren zo'n beetje de kibbeling (hoewel het dan nog een andere naam heeft) uit onze monden gaat stelen. Positief is dat we zelf vaker inktvissen op ons bord zullen vinden.

Dat de veelpotige dieren slim of zelfs intelligent zijn, is al een paar keer aangetoond. In gevangenschap zijn er exemplaren die speelgedrag vertonen, lastige puzzelproblemen oplossen en bij tijd en wijle uit het toegewezen aquarium ontsnappen, om op zoek te gaan naar voedsel.