Judoka Lencina gaat voor zesde Spelen

De Argentijnse Jorge Lencina mag zich opmaken voor zijn derde Paralympische Spelen. Na zijn twee bronzen medailles in Peking 2008 en Londen 2012, gaat hij nu wederom voor de medailles strijden in Rio de Janeiro. De Argentijnse judoka is de eerste Argentijnse atleet die deelnam aan de Olympische en Paralympische Spelen. Lencina's debuut op de Spelen was in 1996. Ook in Syndey in 2000 en in Athene 2004 was hij er bij in de categorie onder 66 kilogram. 

"Mijn grootste droom is om paralympisch kampioen te worden," vertelt Lencina aan Paralympic.org. "Ik heb vier jaar op deze Spelen gewacht. Ik hoop dat deze Spelen beter zullen zijn dan die in Londen, zodat we kunnen laten zien dat we in Zuid-Amerika ook grote sportevenementen kunnen houden. Het podium halen in Rio de Janeiro zal een einde maken aan een belangrijke periode in mijn leven."

De 41-jarige Argentijn is voorzichtig. Voordat hij aan goud kan denken in de klasse onder 90 kilogram, zal hij regerend paralympisch kampioen Jorge Hierrezuelo Marcillis uit Cuba, de Amerikaan en regerend wereldkampioen Dartanyon Crockett en de veelvuldige paralympisch medaillewinnaar Antonio Tenorio uit Brazilië moeten kunnen verslaan. 

Lencina: "Ik hoop dat de loting een beetje gunstig is. Ik wil graag bij de beste vijf judoka's in de wereld blijven, zoals ik dat bij bijna ieder groot toernooi deed de laatste jaren. De sport judo is ontzettend gegroeid en het niveau is enorm gestegen, iets wat mij enorm motiveert om keihard te blijven trainen en bij de beste van de wereld te blijven. Ik ben bezorgd over het niveau van de concurrentie, maar ik hoop dat zij ook vrezen voor mijn niveau."

Lencina heeft zich weten te kwalificeren tijdens de Paralympische Pan-Amerikaanse Spelen in Toronto vorig jaar, waar hij het goud wist te behalen tegen niemand minder dan de huidige paralympisch kampioen Marcillis. "Soms train je ontzettend hard maar behaal je nog steeds geen goede resultaten. Vorig jaar was ik niet goed tijdens de wereldkampioenschappen, waar ik zevende werd. Maar ik gaf niet op en aan het eind van het jaar was ik de Pan-Amerikaanse kampioen. Het was een behoorlijke klus om mij te kwalificeren voor Rio, maar ik ben blij dat het gelukt is. Peking en Londen waren fantastisch voor me, het is goed om te zien dat zoveel talenten zichzelf overwinnen op de Spelen." 

Lencina kreeg na de Spelen van Athene in 2004 last van Keratoconus, een aandoening aan de ogen waarbij het hoornvlies gaat veranderen van een bolle vorm naar een kegelvorm, waardoor het lichtinval in het oog wordt belemmerd en er niet meer helder kan worden waargenomen. "In het begin was het erg lastig om gewend te raken aan de manier van grijpen in het paralympisch judo, maar uiteindelijk is het gelukt en gaat het mij goed af." Hij bekent dat hij geen 20 jaar oud meer is, maar Lencina heeft nooit last gehad van blessures en gelooft dat hij na de Spelen nog wel een tijd kan doorgaan. "Ik wil  in mijn beste vorm naar Rio afreizen. Of ik doorga of niet, hangt af van mijn prestatie op de Spelen, of ik mij nog goed voel en van de support van familie en vrienden. Voor nu is mijn enige doel de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro."

Lencina (in het blauw) in actie op de Paralympische Spelen in Londen 2012 (Foto: Getty Images)