'Robot kan olympische turners beoordelen'

Tijdens de Olympische Spelen van 2020 zou een robot de prestaties van de turners moeten kunnen beoordelen. Wie anders dan de Japanners zijn bezig met het ontwikkelen van een dergelijke robot, zo maakte technologiebedrijf Fujitsu deze week bekend.

De Spelen worden over vier jaar gehouden in Tokyo en het lijkt erop dat het allemaal bijzonder high-tech gaat worden, wat we van Japanners natuurlijk ook niet anders mogen verwachten. Volgens Fujitsu kan het jureren in de turnsport nogal eens aan persoonlijke meningen onderhevig zijn en dus moet er een meer objectieve manier komen, vindt men. 

Het bedrijf werkt nu samen met de Japanse turnbond om een systeem te ontwikkelen dat werkt met 3D-lasersensoren. De sensoren zouden bijna tachtigduizend punten tegelijk moeten kunnen meten en dat dertig keer per seconde. Op die manier wordt dan een live 3D-model van de turner gemaakt, waardoor diens bewegingen exact gevolgd en beoordeeld kunnen worden.

Bij het maken van 3D-modellen van mensen wordt doorgaans gebruik gemaakt van een heel pak met allerlei sensoren, maar voor een turner is dat uiteraard geen goed idee. Met de lasersensoren hoeft de turner niks anders te doen dan dat waar hij of zij goed in is: turnen in turnkleding, zonder rare sensoren. Het systeem krijgt eveneens een zogenaamde telescoopfunctie, om te compenseren dat de nauwkeurigheid van de lasers afneemt naarmate de afstand tot de turner toeneemt. 

De verwachting is dat de technologie voor de Spelen van 2020 klaar is. Het is niet bekend of het dan ook gebruikt kan worden om de turners daadwerkelijk te beoordelen, want het creeëren van een 3D-model is uiteraard nog maar een eerste stap. Alle mogelijke oefeningen en bewegingen moeten nog in de machine geprogrammeerd worden, inclusief het zorgen voor de benodigde aftrek als een turner - bijvoorbeeld - zijn benen wat uit elkaar heeft aan de rekstok.