Tennisbond wil einde maken aan 'stille schorsingen'

Als het aan de internationale tennisbond ITF ligt komt er een einde aan de zogenaamde 'stille schorsingen' in het geval van positieve dopingtests. Tegenwoordig wordt zo'n positieve test doorgaans pas maanden later bekendgemaakt, als de betreffende sporter gehoord is en een definitieve straf bekend is. Dat is anders dan in nagenoeg alle andere sporten, waar een positieve test al vrij snel bekendgemaakt wordt.

Vaak komt het in het tennis voor dat een speler maandenlang afwezig is op de tour, vaak met een voorlopige schorsing, waarvoor dan een blessure opgegeven wordt als reden: de zogeheten 'stille schorsing'. Zo trok de Kroatische toptennisser Marin Cilic zich in 2013 terug voor Wimbledon met een 'knieblessure', maar later bleek dat hij positief getest had op doping. 

Vanaf juli zouden positieve gevallen gelijk bekendgemaakt moeten worden, zodat direct duidelijk is waarom een speler afwezig is. "We moeten zo transparant mogelijk worden", aldus ITF-president Dave Haggerty. "En dat zou onder meer kunnen betekenen dat voorlopige schorsingen gelijk bekendgemaakt worden." De plannen moeten nog wel goedgekeurd worden, maar volgens Haggerty is er geen sprake van verdeeldheid onder de zeven grote entiteiten binnen het tennis: de ITF, de mannen- en vrouwentours ATP en WTA en de vier Grand Slams.