Brussel akkoord met fusie biergiganten

De Europese Commissie gaat akkoord met de overname van bierbrouwer SABMiller door zijn grote concurrent AB InBev. Door die fusie ontstaat het grootste bierbedrijf ter wereld.

De commissie vreesde eerder dat de twee grootmachten samen een te dominante positie op de wereldwijde biermarkt zouden krijgen, waardoor ze hun prijzen zouden kunnen verhogen. De afgelopen tijd is bijna de hele Europese divisie van SABMiller verkocht, waardoor die vrees is weggenomen, concludeerde Brussel dinsdag. In het kader van de megabierfusie werden onder meer Grolsch en het Italiaanse Peroni verkocht aan het Japanse Asahi.

AB InBev is het moederbedrijf van onder meer Corona, Stella Artois en Budweiser. SABMiller is naast Grolsch en Peroni bekend van onder meer Miller en het Tsjechische merk Pilsner Urquell, dat echter ook wordt verkocht.

Schade
"De Europeanen kopen elk jaar voor ongeveer 125 miljard euro bier, dus zelfs een relatief kleine prijsverhoging zou consumenten aanzienlijke schade kunnen berokkenen", stelde Europees commissaris Margrethe Vestager. "Daarom was het belangrijk om ervoor te zorgen dat de overname van SABMiller door AB InBev niet tot minder concurrentie op de Europese biermarkten zou leiden."

AB InBev is momenteel 's werelds grootste brouwer, gevolgd door zijn nieuwe partner. De twee verkopen na de fusie samen volgens de Europese Commissie twee keer meer bier dan Heineken, momenteel de op twee na grootste brouwerij ter wereld, en vijf keer meer bier dan Carlsberg, momenteel de internationale nummer vier.

In Europa zijn Heineken en Carlsberg de marktleiders en worden door de fusie de nummers drie en vier samengebracht, gemeten naar de verkochte hoeveelheid bier.

Brussel akkoord met fusie biergiganten
Brussel akkoord met fusie biergiganten (Foto: ANP)