Olympisch hoogspringkampioene positief bij hertesten Spelen

De eerste naam uit de grote nieuwe dopingzaak rondom de Olympische Spelen van 2008 lijkt bekend. Eerder deze maand maakte het Internationaal Olympisch Comité dat urinestalen van 31 atleten, waaronder de nodige medaillewinnaars, bij hertesten alsnog positief waren bevonden. Het gaat daarbij stuk voor stuk om atleten die een realistische kans hebben om zich voor de Spelen van komende zomer in Rio de Janeiro te plaatsen.

Er was al bekend dat het ging om sporters uit twaalf landen en actief in zes sporten, maar namen werden nog niet genoemd. Tot daar ineens een bericht verscheen in de Russische media: de coach van olympisch hoogspringkampioene Anna Chicherova liet weten dat in urine van zijn pupil alsnog sporen van verboden middelen aan zijn getroffen. 

"Drie dagen geleden heeft Anna het bericht gekregen dat een van haar stalen positief is bevonden", aldus Evgeny Zagorulko. In juli zullen de B-stalen van alle 'positieve atleten' van de Spelen van 2008 getest worden in een laboratorium in Australië.

Chicherova is zoals gezegd niet bepaald de minste. De Russische pakte in 2008 olympisch brons in Beijing en liet zichzelf vier jaar later in Londen zelfs kronen tot olympisch kampioene. In 2007, 2009, 2011, 2013 en 2015 pakte ze op het WK telkens een medaille, met de wereldtitel van 2011 als hoogtepunt. Met haar sprong van 2,07 meter tijdens het Russisch kampioenschap van 2011 staat ze tevens op de gedeeld derde plek aller tijden. 

Saillant detail: op het WK atletiek van vorig jaar werd een 'anti-dopinggids' verdeeld onder de sporters en andere betrokkenen. Uitgerekend Chicherova prijkte er pontificaal op: "Voor mij is doping echt een grote NEE. Als ik over die lat spring wil ik dat de wereld weet dat ik dat zelf gedaan heb. Wees schoon en wees jezelf."