Ongelooflijke finish MotoGP Mugello

De Italiaanse Grand Prix in de MotoGP is voor het thuispubliek in Mugello uitgelopen op een groot drama. Het grootste deel van het in grote getalen aanwezige publiek juicht voor niemand anders dan Valentino Rossi en juist hij viel halverwege de race uit, terwijl hij volop om de zege aan het vechten was. Veel Italianen lieten vervolgens zien weinig met de sport zelf te hebben door gelijk het circuit te verlaten, maar die misten wel een ongelooflijke finish van de race.

Jorge Lorenzo kende een geweldige start en schoof van de tweede rij direct door naar de leiding, voor teamgenoot Rossi - die van pole vertrok. Maverick Viñales kende voor de zoveelste keer een dramatische start op zijn Suzuki en zag zijn geweldige tweede startplek direct in het water vallen: de Spanjaard viel terug naar plek elf. Ook Andrea Iannone vertrok erg slecht en viel van plaats drie terug naar de tiende stek. Marc Marquez nam snel stelling in achter de Yamaha's van Lorenzo en Rossi, met de ijzersterk vertrokken Andrea Dovizioso achter zich.

Rossi kon Lorenzo lang volgen, maar na tien ronden sloeg het noodlot toe. De Yamaha van Rossi kapte ermee, waarmee zo'n honderdduizend uitzinnige Rossi-fans rond het circuit hun dag verpest zagen worden. Marquez kon rondenlang niet veel meer dan in de buurt van Lorenzo blijven en het gat een heel klein beetje dichten, terwijl achter hen flink gevochten werd tussen twee teamgenoten. Ducati-rijders Dovizioso en Iannone vochten om plek drie, wat uiteindelijk beslist werd door een fikse remfout van Dovi.

Dani Pedrosa kon daarvan profiteren door de vierde plek in te nemen, voor Dovizioso en Viñales. Vier ronden voor het einde was Marquez er inmiddels in geslaagd aan te sluiten bij Lorenzo, waarna het duel om de zege tussen de twee Spanjaarden los kon barsten. Net als de races in de Moto2 en Moto3 werd ook dit duel er een om in te lijsten. Het werd een ware titanenstrijd waarin zowel Lorenzo als Marquez alles in de strijd gooiden. 

In de slotronde leek Marquez het af te maken en de Honda-rijder draaide dan ook als eerste en met een kleine voorsprong het laatste rechte stuk op. Lorenzo gaf zich echter niet gewonnen en maakte optimaal gebruik van zijn betere exit van de laatste bocht: hij kroop in het achterwiel van zijn rivaal en ging er in de allerlaatste meters nog voorbij. Iannone kon zijn derde plek vasthouden en vergezelde de twee Spanjaarden op het podium.