Belgische toptaekwondoka is te zwaar en dreigt Spelen te missen

De Belgische toptaekwondoka Si Mohamed Ketbi heeft een probleem. De pas 18-jarige vicewereldkampioen heeft al maanden grote moeite om zijn lichaamsgewicht onder de 58 kilogram te houden, waardoor hij in zijn gewichtsklasse al maanden niet gevochten heeft. 

Dit weekende moest hij het Europees kampioenschap in Frankrijk ook aan zich voorbij laten gaan, want Ketbi was wederom niet op gewicht. Met het oog op de Olympische Spelen kan dat een heel groot probleem gaan worden. Ketbi heeft in de klasse tot 58 kilogram een startbewijs voor België gepakt dankzij een plek in de top-5 van de wereldranglijst.

Als hij zijn gewicht maar niet blijft halen kan hij echter niet in actie komen op de Spelen. Zomaar overstappen naar een zwaardere klasse gaat immers niet. Buiten dat het nogal lastig is om in enkele maanden competitief te worden in een tien kilo zwaardere klasse heeft België daar met Jaouad Achab al de regerend wereldkampioen in handen. 

Topsportcoördinator Laurence Rase van de Belgische taekwondobond is niet blij met de situatie. "Ik ga het hier niet bij laten zitten. Hij heeft al sinds december niet in zijn klasse kunnen vechten. Als hij hier op het EK had bewezen zijn gewicht te kunnen halen was het prima geweest, maar nu twijfelen we heel erg wie we naar Rio moeten sturen."

Salaheddine Bensaleh kwam op het EK in Ketbi's klasse in actie, maar werd in de kwartfinales uitgeschakeld. Wel is hij de nummer achttien van de wereld. België heeft nog een derde troef: Mourad Laachraoui, de nummer vijftien van de wereld en op het EK goed voor goud in de klasse tot 54 kilogram. Als hij naar Rio gaat zal dat overigens op zeker voor de nodige wereldwijde headlines zorgen: hij is de broer van een van de terroristen die eerder dit jaar de aanslagen in Brussel pleegden.