Kruijswijk naar het roze in de Giro

De Giro d'Italia kent voor de tweede keer dit jaar een Nederlandse rozetruidrager. Na een aanval op de voorlaatste klim wist Steven Kruijswijk al zijn concurrenten voor het roze af te schudden en samen met Esteban Chaves weg te rijden. De Colombiaan wist uiteindelijk naar ritwinst te rijden.

Het was voor de strijd om de overwinning een interessante etappe. Vroeg in de wedstrijd ging er een grote kopgroep weg en Ruben Plaza Molina reed daaruit weg om een poging te doen tot een solo. Deze mislukte echter en Darwin Atapuma was de volgende die alleen wegreed. Ook Konstantsin Sivtsov en Georg Preidler bleven lang vooraan.

Intussen had rozetruidrager Andrey Amador het al op de voorlaatste echte klim lastig en verloor 50 seconden, maar wist in de afdaling terug te komen in de groep der favorieten. In de daarop volgende klim, echter, was het snel klaar met Amador. Hij moest vroeg laten gaan, net als zijn kopman Alejandro Valverde. Zo bleef er een groep van zes favorieten over: Kruijswijk, Chaves, Vicenzo Nibali, Rigoberto Uran, Rafael Majka en Ilnur Zakarin bleven over.

Daarop besloot Kruijswijk voor de aanval te kiezen en schudde zo iedereen behalve Chaves af. Het tweetal naderde Atapuma en het achtervolgende duo Sivtsov/Preidler gestaag en pakte snel een halve minuut op Nibali, terwijl Zakarin, Valverde en Amador nog veel verder achter lagen. Precies op de top kwamen Chaves en Kruijswijk bij Preidler en Sivtsov, nog een minuut achter op Atapuma. Door de grote achterstand van de Movistarrenners en het feit dat Nibali maar 2 seconden voorsprong had op Kruijswijk in het klassement maakte dat de Nederlander op dat moment virtueel leider was.

In de daarop volgende afdaling en het muurtje vijf kilometer voor de streep bleef de voorsprong van het viertal op de eenzame Nibali ongeveer gelijk. Intussen kwamen ze vlak na het muurtje bij Atapuma, toen Sivtsov al gelost was. Het vooruitgebleven viertal ging zo samen strijden om de ritwinst, waarbij Preidler te vroeg aanging en zo zijn motor opblies. Atapuma had al teveel gegeven en bleek snel kansloos, terwijl Chaves en Kruijswijk in de laatste seconden Preidler nog in wisten te halen en zo de eerste en tweede plaats wisten te pakken. De Colombiaan staat hierdoor derde in het klassement, met Nibali nog tussen Kruijswijk en Chaves in.

Het is voor het eerst sinds 1989 dat twee Nederlanders in dezelfde ronde in het roze rijden. Toen zorgden Van Poppel en Breukink hiervoor. Nu is het dus het duo Dumoulin/Kruijswijk wat hiervoor zorgt. Morgen zal er de eerste mogelijke aanval zijn op de klassementspositie van Kruijswijk, tijdens de klimtijdrit.