Gemengde estafette 4x100 vrije slag in favorietenrol naar finale

Op de vijfde dag van de Europese kampioenschappen zwemmen op de lange baan in Londen heeft het gemengde estafetteteam op de 4x100 meter vrije slag zich makkelijk geplaatst voor de finale. Ben Schwietert (49.38 PR), Kyle Stolk (49.04), Marrit Steenbergen (54.60) en de jarige Maud van der Meer (53.87) zwommen naar een totaaltijd van 3:26.89. Italië en Zweden volgden op ruim drie seconden. 

Vanavond zullen drie van de vier zwemmers vervangen worden. Ben Schwietert blijft als enige van het huidige team behouden, daarnaast zullen Sebastiaan Verschuren, Femke Heemskerk en Ranomi Kromowidjojo gaan strijden voor het goud op deze afstand. 

Op de 200 meter vrije slag bij de dames kwamen vier Nederlandse dames aan de start. Femke Heemskerk plaatste zich als eerste voor de halve finales (1:57.91), voor de Italiaanse Federica Pellegrini. Sarah Sjöström, die eerder al het goud op de 50 meter vlinderslag en de 100 meter vrije slag toe-eigende, meldde zich af voor dee afstand. Als zevende plaatste Esmee Vermeulen zich in 1:59.51. Elfde werd Robin Neumann in 1:59.96, maar doordat ze derde Nederlandse is gaat zij niet door naar de halve finale. Marrit Steenbergen zwom een teleurstellende 2:01.32 (PR 1:57.96) en werd daarme 23e. 

Joeri Verlinden beleefde een teleurstellende ochtend. Verlinden kwam aan de start van de 100 meter vlinderslag en de start is dan ook het enige wat hij uitgevoerd heeft deze ochtend. Hij dook er te vroeg in en besloot daarna het bad te verlaten, wat gevolgd werd door een diskwalificatie. Verlinden heeft zich tijdens de Swim Cup in Eindhoven al geplaatst voor Rio de Janeiro. 

Maaike de Waard heeft zich geplaatst voor de halve finale op de 50 meter rugslag. De Olympisch Jeugdkampioene op deze afstand zwom naar 28.17 en eindigde daarmee als vierde. 

Als laatste programma stond de 1500 meter vrije slag voor dames op het programma. Sharon van Rouwendaal stond hier oorspronkelijk op de startlijst maar is niet aan de start gekomen vanwege een aanhoudende schouderblessure. Van Rouwendaal wil zich sparen voor de 400 meter vrije slag later dit toernooi.