Van Schaardenburg verrast met brons op WK zeilen

Op de wereldkampioenschappen laser in Mexico heeft Rutger van Schaardenburg voor een verrassing gezorgd. Van Schaardenburg, die de laatste dag als nummer tien begon, wist uiteindelijk de bronzen medaille te pakken. In de dertiende en veertiende race haalde de zeiler van Team Delta Lloyd een eerste en een derde plaats, wat hem uiteindelijk het brons opleverde in de eindrangschikking.

"Brons op het WK heel gaaf, heel gaaf! Niet gedacht dat het nog mogelijk was aan het begin van de dag, omdat ik zover achter stond", was de eerste reactie van Van Schaardenburg. "Ik heb maar twee heel goede races gezeild. De laatste wedstrijd al helemaal. Ik zeilde heel mooi naar een eerste positie. En dan … hoor je ineens dat je derde bent geworden," aldus Van Schaardenburg.

Door zijn bronzen plak laat de 28-jarige Alkmaarder zien dat er straks in Rio de Janeiro rekening moet worden gehouden met hem. "Hier ben ik echt heel blij mee. Dit geeft heel veel veel zelf vertrouwen. Ik voel me echt voldaan, helemaal top."

Het goud ging naar Nick Thompson uit Groot-Brittannië. Hij hield de zilveren medaillewinnaar Jean-Baptiste Bernaz (FRA) op ruime afstand (12 punten). Van Schaardenburg moest 27 punten toegeven op de Brit. 

Rutger van Schaardenburg in actie (Foto: Getty Images)