Resultaat dopingcontrole: geen doping, maar tumor

Slecht nieuws voor de aanvoerder van Bundesligaclub Eintracht Frankfurt, Marco Russ. De Duitser onderging eind april een dopingcontrole en daaruit bleek dat er extreem hoge hormoonwaarden gevonden werden, wat kan duiden op gebruik van verboden groeihormonen. 

Specialisten van het Duits antidopingbureau wezen er echter gelijk op dat het ook een andere oorzaak kan hebben: een ziekte. Nader onderzoek wees uit dat Russ inderdaad niet aan de groeihormonen zat, maar een tumor in zijn lichaam heeft. De aanvoerder zal dinsdag onder het mes gaan. "Het heeft er alle schijn van dat we hier niet met een dopinggeval, maar met een ziekte te maken hebben", aldus Rainer Koch, vice-president van de Duitse voetbalbond.

De openbaar aanklager in Frankfurt ondernam gelijk actie, wat tot grote verontwaardiging leidde bij Eintracht. De hotelkamer van Russ werd door de politie onderzocht, zoals te doen gebruikelijk als sprake is van een mogelijk dopinggeval. Of men op dat moment al wist dat het om een tumor en niet om doping ging is overigens niet bekend. Het lijkt waarschijnlijk dat er geen verdere actie wordt ondernomen.

Toch heeft Russ nog wel andere zaken aan zijn hoofd. Donderdagavond staat namelijk de eerste wedstrijd op het programma van de play-offs om promotie en degradatie tegen 1. FC Nürnberg. "Ik kan spelen", liet de aanvoerder weten aan zijn trainer Nico Kovac, die hem 'gewoon' heeft opgenomen in de selectie.