Paul Feig: 'mensen reageren hoe ze willen, zo is het internet'

Volgens Paul Feig, regisseur van comedyfilms The Heat, Bridesmaids, Spy en het deze zomer te verschijnen Ghostbusters, "reageren mensen nu eenmaal zoals ze reageren" en is dat "het leuke en het verschrikkelijke aan het internet". Hij zegt dit in een interview met het filmblad Famous Monsters of Filmland, waarin de controverse over zijn Ghostbusters en de negatieve reacties op de trailer voor de film worden besproken.

"Een trailer is als het eerste hapje van een appel. Iedereen heeft een miljoen verschillende ideeën over wat een film gaat zijn", aldus een Paul Feig die zich al veel begripvoller toont dan hij in het verleden heeft gedaan. "Ik denk dat veel mensen verwachtten dat we het originele scenario van Ghostbusters zouden nemen en dat op z'n kop zetten, zodat Melissa (McCarthy) de rol van Venkman speelt en Kate (McKinnon) de rol van Ray Stantz. Maar dat zouden we nooit doen. Niemand weet wat je aan het doen bent, dus het kan van alles zijn. Voor ons was [de trailer] gewoon een eerste suggestie van 'dit is hoe sommige dingen in de film zullen zijn'."

Volgens Feig is het lastig om uit de trailer een juiste toon op te maken, wanwege de contextgevoeligheid van veel momenten in de film. "Ik ben niet iemand die films maakt en grap-grap-grap doet, gevolgd door oneliner-oneliner-oneliner. Ik heb die wel, maar je moet de personages leren kennen, een beetje aan ze wennen en hun persoonlijkheden kennen en dan weten 'oh dat is grappig want dat zou dat personage normaalgesproken niet doen'." Hij voegt eraan toe dat een tweede trailer in de maak is en dat hij daar erg enthousiast over is, mede omdat het meer van de scope van het verhaal zal laten zien.

Volgens de regisseur is het nieuws over de vele 'thumbs downs' op YouTube ook iets dat in de juiste context gezien moet worden. "Jongens, we hebben meer dan 60 miljoen hits [wanneer views op Facebook en YouTube gecombineerd worden, red]. Ik kan alleen maar vragen aan mensen om ons een kans te geven, of de film gewoon niet te gaan zien." Feig is zelf nog vol trots en vertrouwen over zijn film: "Ik ben heel trots. Ik denk dat het een leuke film is. Ik ben zo trots op mijn cast, ze zijn zo goed, en ze kunnen in de voetsporen treden van hun voorgangers, want ze zijn zo grappig, maar ook zo verschillend. En dat is wat je uiteindelijk met een comedy wil, iets nieuws en anders, en om goede mensen dat te zien uitvoeren."

Het volledige interview met Paul Feig is te lezen in Famous Monsters of Filmland, verkrijgbaar vanaf 7 juni in de Verenigde Staten. Ghostbusters is in bioscopen te zien vanaf 14 juli.

Paul Feig met de nieuwe Ecto-1
Paul Feig met de nieuwe Ecto-1