Wederom finaleplaatsen voor Nederland op EK zwemmen

Op de derde dag van het EK zwemmen op de lange baan in Londen zijn er weer een aantal (halve) finaleplaatsen behaald door de Nederlandse equipe. Op de 200 meter wisselslag kwamen namens Nederland Wendy van der Zanden en de 16-jarige Marrit Steenbergen aan de start. Voor beide dames geldt de limiet voor Rio de Janeiro van 2:12.09. De ervaren Van der Zanden zwom naar een 2:14.49, wat een tiende plek betekent. Vanavond in de halve finale heeft ze nog een kans om voor de limiet te gaan.

Steenbergen eindigde als negentiende, maar omdat de lijst opgeschoond wordt (maar twee deelnemers per land door naar halve finale) mag zij vanavond als zestiende uitkomen in de halve finale. Daar hoopt Steenbergen harder te gaan dan de 2:16.35 die ze vanochtend zwom.

Op de 100 meter rugslag kwam vanochtend alleen Maaike de Waard aan de start. Kira Toussaint meldde zich af voor deze afstand vanwege pijn in haar schouder die ze afgelopen zaterdag opliep tijdens een sprinttraining. Toussaint wil in aanloop naar de Spelen, waarvoor ze reeds gekwalificeerd is, geen risico nemen. De Waard finiste in 1:02.19 en zat daarmee boven haar persoonlijk record (1:01.01) en de olympische limiet (1:00.25).

Aan het einde van de ochtend kwam Sharon van Rouwendaal in actie op de 800 meter vrije slag. De Europees kampioene in het open water zwemmen komt net terug van een schouderblessure en heeft dit seizoen nog niet veel gezwommen in wedstrijd verband. Met een tijd van 8:36.49 plaatste Van Rouwendaal zich als zevende en mag morgenavond aantreden in de finale.

Vanavond om 19:00u Nederlandse tijd zullen de finales van start gaan, met onder andere de finale van de 100 meter vrije slag voor Ranomi Kromowidjojo en Femke Heemskerk en de 200 meter vrijeslag bij de mannen voor Sebastiaan Verschuren en Maarten Brzoskowski.