Verschuren zwemt naar toptijd in halve finale

Tijdens de tweede avondsessie van de Europese langebaankampioenschappen zwemmen in Londen heeft Sebastiaan Verschuren op de 200 meter vrije slag de zesde tijd gezwommen op de mondiale ranglijst. Zijn tijd van 1:45.87 was sneller dan Verschuren ooit was in textiel en leverde een eerste plaats op in de halve finales. Morgenavond wordt de finale verzwommen. 

Als tweede Nederlander gaat Maarten Brzoskowski door naar de finale. Met een langzamere tijd dan vanochtend (1:47.35) zwom hij nu naar 1:47.69. Om in Rio de Janeiro ook te mogen starten op deze afstand zal Brzoskowski morgen een tijd van 1:46.98 op de klokken moeten zetten. 

Ranomi Kromowidjojo mocht vanavond twee keer aan de start komen. 'Kromo' begon de avond met de halve finale van de 100 meter vrijeslag. Solide en sparend voor de 50 meter vlinderslag-finale zwom ze naar 54.44, wat goed is voor de derde tijd. Femke Heemskerk kwalificeerde zich als eerste voor de finale in een tijd van 54.15. 

Tien minuten later ging de finale van de 50 meter vlinderslag van start. Kromowidjojo finishte hier als vierde in een tijd van 25.82, langzamer dan in de halve finales van gisteren. Maaike de Waard eindigde als zevende met een tijd van 26.18, ook langzamer dan gisteren. De Europese titel ging naar Sarah Sjöström, die hetzelfde schema volgde als Kromowidjojo. Het zilver was voor de Deense Jeanette Ottesen, het brons voor Francesca Halsall. Het podium was hiermee exact hetzelfde als in Berlijn in 2014. 

Ook Joeri Verlinden trad aan in de finale van de 50 meter vlinderslag. Hij eindigde achter Andriy Govorov (UKR, 22.92), Laszlo Cseh (HUN, 23.31) en Benjamin Proud (GBR, 23.34) als zevende in 23.82. 

Sebastiaan Verschuren (Foto: Getty Images)