Roglic wint tijdrit, Brambilla behoudt roze

Primoz Roglic heeft de 40,5 kilometer lange tijdrit tussen Radda en Greve in de Giro d'Italia op zijn naam geschreven. De Sloveen van LottoNL-Jumbo profiteerde optimaal van zijn vroege start en bleef op een droog parcours met 51.45 minuten andere specialisten als Matthias Brändle en Fabian Cancellara respectievelijk tien en zeventien seconden voor.

Van de klassementsrenners was Bob Jungels met 45 seconden achterstand op Roglic de beste. Het moet wel gezegd worden dat de topcoureurs in de regen moesten rijden en daar nadeel van ondervonden. In het klassement behield Gianluca Brambilla echter de leiding, één seconde voor Jungels.

Grote verliezer was de Rus Ilnur Zakarin die onderuit schoof en later ook nog van fiets moest wisselen. Vincenzo Nibali won enkele belangrijke seconden op Alejandro Valverde en schoof de Spanjaard voorbij in het klassement (53 om 55 seconden achter Brambilla). Twee seconden daarvoor staat Steven kruijswijk die een fraaie tijdrit reed en vierde staat in het klassement. Op plek drie staat Andrey Amador, knecht van Valderde, op 32 seconden.

Tom Dumoulin raakte gisteren de roze trui kwijt en kon ook vandaag niet imponeren. Hij werd vijftiende op 1.58 van Roglic, maar schoof wel weer de top tien in het klassement binnen. Beste Nederlander werd Jos van Emden op 1.08 minuten van Roglic. Hij was hiermee acht seconden sneller dan Maarten Tjalingii.

Morgen is de tweede rustdag in de Giro. Dinsdag gaat het peloton weer de bergen in tijdens de 219 kilometer lange etappe tussen Campi Bisenzio naar Sestola. De finish is bergop.