Eerste Amerikaanse Superbike-zege sinds 2009

Nicky Hayden heeft op het circuit van Sepang de tweede World Superbike-race van het weekeinde in Maleisië gewonnen. De Amerikaanse Hondarijder zorgde daarmee voor de eerste Amerikaanse zege in het kampioenschap sinds Ben Spies, die in 2009 de nodige races won en zelfs wereldkampioen werd. De race werd verreden op een kletsnatte baan en dat zorgde voor een aantal opvallende resultaten.

Jonathan Rea en Tom Sykes kenden vanaf de eerste startrij een ijzersterke start en pakten de leiding, terwijl Van der Mark matig weg was: de Nederlander verloor vanaf de tiende startplek twee plekken. De beste start was zonder enige twijfel voor 'gastrijder' Anthony West. De Australiër is een absolute specialist in de regen en had zijn elfde startplek na amper twee bochten al omgetoverd naar een zesde en later zelfs vijfde positie in de race.

De teamgenoot van Van der Mark begon ook erg goed. Nicky Hayden deed al snel een aanval op Sykes en niet veel later ook op Rea, waardoor de Amerikaan de leiding in handen kreeg. Rea hield zijn tweede plek voorlopig vast en werd gevolgd door Chaz Davies en Davide Giugliano, terwijl West daar al achter reed. Sykes had plek zes in handen en liet zien niet bepaald van de regen te houden, terwijl Van der Mark zowel Alex Lowes als Alex de Angelis kon passeren en zich op kon werken naar plaats zeven.

Zes ronden voor het einde lag Hayden inmiddels vier seconden voor op de rest, terwijl achter hem de Ducati's van Davies en Giugliano bijna gelijktijdig voorbij Rea kwamen. Van der Mark haalde de terugvallende Sykes ondertussen in, maar vooraan was het nog niet klaar: Giugliano viel teamgenoot Davies aan en pakte de tweede plek.

De Italiaan opende vervolgens de jacht op leider Hayden, maar kwam uiteindelijk net tekort. Rea pakte toch nog het laatste podiumplekje door Davies terug te pakken, waarna West op een schitterende vijfde plek over de streep kwam. Van der Mark eindigde mede door een valpartij van Alex Lowes als zesde nadat hij De Angelis nog nipt van zich af wist te houden.