Wielrenner ontkent gebruik motortje in fiets

Er zou mogelijk een nieuw geval van mechanische doping opgedoken zijn in de wielerwereld. Het gaat daarbij dit keer overigens om een ietwat obscure wedstrijd: de Ronde van Banyuwangi Ijen, verreden in Indonesië. 

De vierde en laatste etappe, met een slotklim naar de vulkaan Ijen, werd gewonnen door de Fransman Peter Pouly van het Singaporese Singha Infinite Cycling Team. Na afloop werd de 38-jarige Pouly echter gediskwalificeerd, net als zijn twee overgebleven teamgenoten.

Volgens documenten zijn de drie geschorst vanwege overtreding van 'regel 1.3.010' van de reglementen van wereldwielerbond UCI. Daarin staat dat een fiets alleen voortbewogen mag worden via een ketting en beenkracht en uiteraard niet via elektronische hulpmiddelen. 

Sociale media in Indonesië heeft het over het gewicht van de fietsen wat niet in orde zou zijn, maar dat is een punt dat in de reglementen op een andere plek geregeld wordt. Ook zou daar zeker niet het hele team voor gediskwalificeerd kunnen worden. 

Voor Singha Infinite is de Ronde van Banyuwangi Ijen er sowieso één om snel te vergeten. Bij de start werden twee van de vijf renners al niet startgerechtig bevonden vanwege een fout in de aanmeldingsdocumenten. Omdat minstens vier renners nodig zijn om te mogen starten werd een willekeurige renner van het team ingeschreven: hij was echter niet eens in het land aanwezig en werd in de eerste etappe als 'niet gestarte renner' opgegeven. 

Overigens ging het qua prestaties wel prima. Pouly won in eerste instantie het eindklassement, maar zijn diskwalificatie betekende dat de Australiër Jai Crawford een zege bij mag schrijven. 

Pouly en zijn team hebben nog niet gereageerd op de diskwalificatie en de aantijgingen dat ze met een verborgen motortje gereden zouden hebben. 

Update 16.50 uur

Inmiddels heeft Pouly via Facebook ontkend met een motortje te hebben gereden. "Mijn fiets werd kapot gemaakt door iemand van een ander team en dat had ik pas een minuut voor de start door omdat Jesse Featonby me vertelde dat hij een scheur in mijn frame zag. Van het Infinite Pulse Team kreeg ik een andere fiets en natuurlijk had ik geen tijd meer om zeker te zijn dat alles conform de UCI-reglementen was. Uiteindelijk werden ik en mijn team gediskwalificeerd omdat die fiets te licht was", zegt de Fransman.