Slalomkanoër Hermans stapje dichter bij Olympische Spelen

Slalomkanoër Maarten Hermans heeft tijdens het Europees kampioenschap in het Slovaakse Liptovsky Mikulas een olympisch startbewijs voor Nederland binnengehaald. Hij zal nog wel aan de eisen van NOC*NSF moeten voldoen, iets wat verre van een makkelijke opgave gaat worden.

De kayakker haalde in zijn klasse, de K1, de halve finales en eindigde daarin als veertiende. Het betekende dat het laatste beschikbare startbewijs naar Nederland gaat, maar dan moet Hermans nog wel voldoen aan de nationale eisen. Die zijn niet mals: één keer top-8 of twee keer top-12 in een World Cup. In 2014 werd hij eens vierde in een World Cup in Praag, maar verder is de top-12 tot nu toe nog geen enkele keer serieus in zich geweest.

Komende maand heeft Hermans drie kansen om aan de eisen te voldoen. Er staan dan World Cups op het programma in Ivrea (Italië), La Seu d'Urgell (Spanje) en het Franse Pau. Robert Bouten was in 2008 de laatste Nederlandse slalommer op de Spelen. In Beijing eindigde hij destijds als negende in de K1.