'Liever geen zoenende homo's in het openbaar'

Hoewel steeds meer Nederlanders positief staan tegenover homoseksualiteit, heeft nog altijd een derde (32 procent) van de bevolking moeite met twee zoenende mannen op straat. Dat blijkt uit een donderdag gepubliceerd onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).

Zoenende vrouwen worden door 'slechts' 23 procent van de Nederlanders als aanstootgevend ervaren. Bij een zoenend heterostel in het openbaar is dit maar 12 procent.

De opvatting van de Nederlandse bevolking over lesbiennes, homo's, biseksuelen en transgenders is al jaren positiever aan het worden. In 2006 was 15 procent van de Nederlanders negatief over homo's, nu is dat gedaald tot 7 procent. "Mensen hebben weinig of geen moeite met het homohuwelijk, het recht om te leven zoals homoseksuele mannen en vrouwen zelf willen en een homoseksuele oriëntatie van de eigen kinderen of van een leerkracht", aldus het SCP.

Toch hebben lesbische, homoseksuele en biseksuele mensen nog altijd meer problemen dan heteroseksuelen op het werk en in het openbaar. "Zij hebben bijvoorbeeld vaker met intimidatie op het werk te maken en hebben vaker burn-outverschijnselen", stellen de onderzoekers. Op straat voelen zij zich minder veilig en worden vaker slachtoffer van geweld dan heteroseksuelen.

Uit het rapport van het planbureau blijkt dat de acceptatie van homoseksuelen in ons land vooral achterblijft bij strenggelovigen, Turkse, Marokkaanse, Somalische en Poolse Nederlanders. "Zo ligt het percentage autochtone Nederlanders (83 procent) dat het goed vindt dat homoseksuelen met elkaar mogen trouwen, twee tot drie keer hoger dan het percentage onder Somalische (27 procent), Marokkaanse (30 procent) en Turkse Nederlanders (35 procent)."

In Europa behoort Nederland samen met Zweden en Denemarken tot de landen die het meest positief over homoseksualiteit denken. In Oost-Europese landen als Estland, Polen en Tjechië, zijn de minst positieve opvattingen te vinden.

In Nederland voelt zo'n 4 tot 7 procent zich in "mindere of meerdere mate"aangetrokken tot seksegenoten.

'Liever geen zoenende homo's in het openbaar'
'Liever geen zoenende homo's in het openbaar' (Foto: ANP)