Sunderland verslaat Chelsea en drukt Newcastle United onder de streep

Sunderland heeft goede zaken gedaan in de strijd tegen degradatie. In eigen huis werd het Chelsea van Guus Hiddink met 3-2 verslagen.

In de veertiende minuut pakten de manschappen uit Londen de leiding. Een perfecte bal van Gary Cahill op Diego Costa, werd door die laatste binnen gewerkt achter de grabbelende goalie Mannone. De Blues bleven op de voordeur bonken, maar Sunderland gaf daarop antwoord door heel scherp te counteren.

Cahill probeerde in de 41e minuut de bal weg te werken, maar Wahbi Khazri wist het leder met een volley ineens uit de lucht te nemen. Van grote afstand zeilde de bal richting de doelmond achter de kansloze Thibaut Courtois: 1-1. Echter, Nemanja Matić maakte de achterstand op aangeven van César Azpilicueta alweer ongedaan in de blessuretijd van de eerste helft.

Onze landgenoot Patrick van Aanholt zorgde er in de tweede helft voor dat Fabio Borini de 2-2 op het scorebord kon schieten. Jermain Defoe maakte het feest in Stadium of Light compleet toen hij een van richting veranderde voorzet van Yedlin kon binnenwerken: 3-2. John Terry ontving in de slotfase ook nog eens zijn tweede gele kaart, en dus rood.

Zeven jaar na de degradatie uit de Premier League moet Newcastle United opnieuw vrezen. De ploeg won niet van Aston Villa en zag concurrent en rivaal Sunderland wel winnen. Het bleef 0-0.

Na vier wedstrijden zonder nederlaag (twee keer winst, twee keer gelijkspel) kwam Newcastle United vorige week (dankzij een 1-0-zege op Crystal Palace) voor het eerst sinds 14 februari weer boven de degradatiestreep. Tegen het al gedegradeerde Aston Villa moest de volgende stap richting lijfsbehoud gezet worden.

In de eerste helft slaagde geen van beide elftallen er in te imponeren. Newcastle hanteerde een te laag tempo en ook Aston Villa werd niet gevaarlijk. Na rust veranderde dit. Newcastle werd beter en drong aan. Georginio Wijnaldum (die net als Vurnon Anita een basisplek had) was ruim 25 minuten voor tijd gevaarlijk met een hard schot.

Even later kopte invaller Aleksandar Mitrovic voorlangs na een voorzet vanaf links. Een gelijkspel zou geen rampzalig resultaat zijn, ware het niet dat in de 70ste minuut het bericht binnenkwam dat concurrent en rivaal Sunderland leidde tegen Chelsea. Ondanks een paar kansen in het slot en het inbrengen van Siem de Jong bleef het bij 0-0.

Newcastle staat dankzij de zege van Sunderland weer onder de streep, met nog één duel te gaan. Sunderland zou zich midweeks (dan speelt het tegen Everton) al veilig kunnen spelen. Zeven jaar na de rampzalige degradatie dreigde een nieuw fiasco voor Newcastle. De ploeg heeft het niet meer in eigen hand.