Middlesbrough na zeven jaar terug in Premier League

Na zeven jaar keert Middlesbrough terug in de Premier League. In een onderling duel om promotie werd Brighton & Hove Albion op afstand gehouden: 1-1. Burnley pakte zo de titel. Middlesbrough ging de laatste speelronde in de Championship in als nummer twee achter het al gepromoveerde Burnley. Maar in een onderling duel met de nummer drie Brighton, met evenveel punten, maar een minder doelsaldo moest Boro promotie veiligstellen.

Middlesbrough kwam al na 19 minuten voor, door een doelpunt van Cristian Stuani. Maar Brighton kwam, na rust, terug. Dale Stephens maakte na 55 minuten gelijk. Diezelfde Stephens kreeg vier minuten later direct rood toen hij onbesuisd inkwam. Daardoor moest Brighton met tien man verder.

Dat maakte het duel niet minder spannend. Na 90 minuten stond het 1-1 en had Brighton slechts één treffer nodig om promotie af te dwingen. In acht minuten blessuretijd was het daar ook een enkele keer dichtbij, maar het lukte niet, waardoor Boro promoveert en Brighton de play-offs ingaat (met Hull City, Derby County en Sheffield Wednesday).

Middlesbrough degradeerde in 2009 uit de Premier League, als nummer 19, samen met Newcastle United en West Bromwich Albion, maar is nu weer terug. Doordat Boro punten liet liggen en Burnley won van Charlton Athletic (3-0), kroont Burnley zich tot kampioen van de Championship.

Middlesbrough na zeven jaar terug in de Premier League (PRO SHOTS/Action Images)
Middlesbrough na zeven jaar terug in de Premier League (PRO SHOTS/Action Images)