Move Verstappen moet rust bij Toro Rosso terugbrengen

De plotselinge overstap van Max Verstappen naar Red Bull Racing heeft de Nederlander niet alleen aan zijn prestaties en de mindere vorm van Daniil Kvyat te danken. Ook de bijna onwerkbare situatie bij het Formule 1-team Toro Rosso tussen het kamp Verstappen en het kamp Carlos Sainz heeft meegespeeld in het besluit.

Bij Red Bull stond Kvyat onder druk na diverse incidenten met Ferrari-coureur Sebastian Vettel en de strijd met Daniel Ricciardo. Volgens Red Bull-adviseur Helmut Marko is de Rus terug naar Toro Rosso gehaald om bij hem de druk van de ketel te halen. Maar aan Motorsport-Total liet hij weten dat er meer aan de hand was.

Marko: "De wissel was bedoeld om de druk bij Daniil weg te halen. Hij brengt dit jaar nog niet hetzelfde als vorig jaar. Hij is dit jaar drie tot vijf tienden per ronde langzamer dan Ricciardo, vorig jaar waren ze bijna gelijk. Hij presteert wisselvallig en de crash in Sochi was het gevolg van de druk die hij zichzelf opgelegd had. Wij hebben dat niet gedaan. Romain Grosjean zat ooit in eenzelfde situatie toen hij telkens crashte. Dat wilden wij voorkomen en wij hebben de luxe dat wij ook Toro Rosso hebben om hem daar onder te brengen."

"Aan de andere kant was er bij Toro Rosso onrust tussen Verstappen en Sainz en dat hebben we nu opgelost. Wij hebben Kvyat niet weggestuurd, hij maakt nog steeds deel uit van ons team en Toro Rosso is een goed middenveldteam." Ook speelt bij Red Bull mee dat Verstappen nu aan Ricciardo gemeten kan worden, terwijl Kvyat en Sainz met elkaar gaan strijden. Dat moet volgens Marko toekomstige besluiten makkelijker maken.

Dat er veel onrust was bij Toro Rosso komt nu pas naar buiten. De trigger hiervoor lag vorig jaar in Singapore toen Verstappen gevraagd werd of hij van positie wilde ruilen met Sainz en hij dat weigerde. Een week later in Japan waren er opnieuw teamorders, waarna de strijd tussen teamleden zelfs verbaal uitbrak. Dit jaar in Australië laaide de strijd weer op toen Verstappen via de boordradio eiste dat Sainz voor hem aan de kant ging, maar dit uiteindelijk niet deed.

Omdat de situatie onhoudbaar werd heeft Red Bull ingegrepen bij Toro Rosso. Naast de wissel van Verstappen en Kvyat zijn er meer wisselingen geweest. Zo is John Booth aangesteld als racedirecteur. Zijn taak is het lijmen van de breuk. De ruzie tussen de kampen bij Toro Rosso heeft geleid tot het ontslag van Verstappens race-engineer Xevi Pujolar. De Spanjaard komt niet meer in de plannen van de Red Bull-teams voor en mag uit gaan kijken naar een nieuwe broodheer.

Move Verstappen moet rust bij Toro Rosso terugbrengen (Pro Shots / Zuma Sports Wire)
Move Verstappen moet rust bij Toro Rosso terugbrengen (Pro Shots / Zuma Sports Wire)