'Kosovaren visumvrij naar EU'

Kosovaren kunnen binnenkort zonder visum naar Europa reizen als het aan de Europese Commissie ligt. Het Balkanstaatje met circa 1,8 miljoen inwoners heeft volgens Brussel aan alle voorwaarden voldaan.

"Kosovo heeft veel vooruitgang geboekt", aldus EU-commissaris Dimitris Avramopoulos (Migratie) woensdag. Hij zei te hopen dat de lidstaten en het Europees Parlement snel instemmen met het voorstel.

Als dat gebeurt, mogen Kosovaren met een biometrisch paspoort negentig dagen per zes maanden zonder visum naar de EU reizen voor bijvoorbeeld familiebezoek. Dat ligt ook in het verschiet voor inwoners van Turkije, Oekraïne en Georgië. Om te werken in de Europese Unie is overigens aparte toestemming vereist.

De onderhandelingen met het Balkanland over de visumvrijstelling gingen ruim vier jaar geleden van start. Critici stellen dat het nog te vroeg is, omdat Kosovo ver achterloopt bij de bestrijding van corruptie en misdaad. Op deze gebieden wordt het land scherp in de gaten gehouden door de Europese Commissie.

Brussel: Kosovaren visumvrij naar EU
'Kosovaren visumvrij naar EU' (Foto: ANP)