'Nigeria eist 5,7 miljard euro van Shell'

Nigeria eist via de rechter omgerekend circa 5,7 miljard euro schadevergoeding van olie- en gasconcern Shell. Media in het Afrikaanse land meldden dinsdag dat de federale regering juridische stappen heeft gezet tegen een Nigeriaanse divisie van Shell.

Het geld is volgens de berichten ter compensatie van geleden schade na een groot olielek in december 2011. Door het lek stroomde naar schatting 40.000 vaten olie de zee in. Het leeuwendeel van het schadebedrag is ter compensatie van lokale vissers en inwoners van dorpen. Ook zou Shell de schoonmaakkosten moeten ophoesten en juridische kosten voor zijn rekening moeten nemen. Eind 2014 besloot het Nigeriaanse parlement al dat Shell circa 3,2 miljard euro moet betalen, als was dat besluit niet bindend.

Shell was dinsdag vooralsnog niet bereikbaar voor commentaar maar liet eerder al eens weten dat het zijn verantwoordelijkheid heeft genomen voor de lekkage en dat alle olie is opgeruimd. Ook zijn maatregelen getroffen om mogelijke lekkage sneller op te sporen en tegen te houden.

'Nigeria eist 5,7 miljard euro van Shell'
'Nigeria eist 5,7 miljard euro van Shell' (Foto: ANP)