Australië: zelfverbranding niet onze schuld

Niet het strenge Australische asielbeleid is debet aan de zelfverbranding deze week in een kamp op het eiland Nauru, maar juist de mensen die zich sterk maken voor asielzoekers. Die beschuldiging werd dinsdag geuit door de Australische minister van Immigratie Peter Dutton.

Een Somalische vrouw stak zich maandag in brand in het Australische kamp op Nauru. Ze ligt in kritieke toestand in een ziekenhuis. Het was al de tweede zelfverbranding in een week tijd. Een 23-jarige man uit Iran stak zich vorige week op Nauru in brand uit protest tegen de behandeling van de asielzoekers in het kamp. Hij overleefde zijn wanhoopsdaad niet.

De mensen die zich bekommeren om het lot van de mensen in de kampen geven mensen valse hoop dat ze ooit naar Australië kunnen reizen, zei Dutton. Dat is de reden van de zelfverbrandingen, niet het Australische beleid. "Het recente gedrag in Nauru is geen protest tegen de leefomstandigheden. Het zijn geen protesten tegen de gezondheidszorg of tegen het gebrek aan financiële steun." De pleitbezorgers van de asielzoekers "moedigen sommige mensen aan zich op een bepaalde manier te gedragen", aldus de minister.

Mensenrechtenorganisaties klagen al langer over de situatie in de kampen. VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR wees dinsdag opnieuw met de beschuldigende vinger naar de regering in Canberra. "Deze mensen hebben al zoveel doorstaan. Velen zijn gevlucht voor oorlog en vervolging, sommigen hebben al een trauma opgelopen", aldus de verklaring van UNHCR. "De consensus onder medische experts is dat de omstandigheden enorm schadelijk zijn voor de fysieke en mentale gesteldheid."

Australië: zelfverbranding niet onze schuld
Australië: zelfverbranding niet onze schuld (Foto: ANP)