Zwemmer gediskwalificeerd om tatoeage olympische ringen

Zwemmer Josef Craig is in Funchal tijdens het Europees kampioenschap voor zwemmers met een beperking gediskwalificeerd. De 19-jarige Brit heeft een tatoeage met de olympische ringen erop en dat gaat tegen de regels in. "Welke vorm van reclame dan ook, waaronder die olympische ringen, is niet toegestaan", klonk het streng.

Craig, die lijdt aan cerebrale parese, is niet bepaald een kleintje in het paralympisch zwemmen. Vier jaar geleden won hij tijdens de Paralympische Spelen in Londen een gouden medaille en zwom hij twee wereldrecords op 15-jarige leeftijd. In het Portugese Funchal haalde hij in zijn klasse - S8 - de finale van de 100 meter. Daarin mocht hij echter niet aantreden, want zijn tatoeage verbrak de regels. 

"Alle teams krijgen vooraf te horen dat ook op het lichaam geen reclame gemaakt mag worden", aldus een woordvoerder van het Internationaal Paralympisch Comité. Craig heeft overigens een pleister op zijn tatoeage geplakt en kan in het verloop van het toernooi gewoon weer meedoen, maar zijn kansen op de 100 meter zijn verkeken.