Marokkaan verdient heldenstatus

Er bestaan volgers, leiders, maar ook helden. Mensen die hun nek durven uit te steken en persoonlijke risico's op de koop toe nemen. De 22-jarige Abdellah Bijat is iemand die je tot die laatste categorie zou kunnen rekenen.

De Belg met Marokkaanse roots doet namelijk mee aan Mister Gay Belgium. Hij staat zelfs in de finale.

Een verkiezing die misschien wat vreemd en overbodig aandoet, maar in bepaalde gevallen (dit geval) kan het geen kwaad om dit evenement wat extra te belichten.

Abdellah kwam drie jaar geleden uit de kast. Iets dat niet iedereen hem in dank afnam. Zijn familie bijvoorbeeld. De in Gent woonachtige voorvechter werd vrijwel onmiddellijk verstoten door zijn bloedverwanten toen hij bekend maakte dat hij mannen leuker vindt dan vrouwen. Nadat hij zichzelf aanmeldde voor de verkiezing, volgde het welbekende patroon van beledigingen en bedreigingen uit de islamitische hoek.

Op straat is Abdellah echter nog nooit lastig gevallen. Slechts een keer werd hij naar aanleiding van het programma staande gehouden, maar dat was slechts om hem een (figuurlijke) veer in z'n bips te steken. De (wellicht) aankomende Mister Gay is er ook niet bang voor dat dit in de toekomst gaat veranderen. Hij ziet het leven positief tegemoet.

Ondanks het feit dat hij volgens de abrahamistische onzin in zonde leeft, noemt Abdellah zichzelf nog steeds moslim. Hij houdt er een opmerkelijke eigen interpretatie van de Koran op na en heeft zelfs 'geleerden' gevonden die het met hem eens zijn dat de islam niet per se afkeurend tegenover homoseksualiteit staat. Hij ziet niets tegenstrijdigs in zijn geaardheid en het gedateerde boekje, dat overigens nog steeds immens populair is onder bijna een kwart van de wereldbevolking.

Een van de voorbeelden van Abdellah is de Amerikaanse homo-vlogger MarkE Miller. Zijn manier van benaderen en omgaan met zijn eigen homoseksualiteit spreekt de Belg erg aan. Dit geldt eveneens voor de Deense moslim Michael Sinan, die in eigen land een soortgelijke competitie op zijn naam wist te schrijven.

Een interview met deze held op Radio 1 is hier te beluisteren.