White Star Brussel, omstreden kampioen in België

White Star Brussel mag zich kampioen van de Belgische Tweede Klasse noemen en heeft promotie afgedwongen naar het hoogste niveau. Opmerkelijk voor een club zonder sponsoren, zonder fans, zonder stadion, met hoge schulden en zonder licentie voor het komende seizoen.

White Star kon op zeker kampioen worden als de nummers twee en drie Eupen en Antwerp gelijk zouden spelen. Die wedstrijd werd 0-0, terwijl White Star zelf Patro Eisden Maasmechelen klopte en op 63 punten kwam. Eupen en Antwerp eindigden de competitie op 62 punten. Een zaak tegen FC Seraing over het opstellen van een niet speelgerechtigde speler doet er door de uitslagen van vandaag niet meer toe.

De club uit Brussel heeft Charles Simar als voorzitter, maar het is oud-spelersmakelaar John Bico die aan de touwtjes trekt. Hij doet niet alleen het spelersbeleid, maar is ook de coach en is geldschieter van de club. Gulf Dynamic Challenge uit Dubai is de officiële eigenaar van de club, maar dit bedrijf blijkt een lege huls te zijn. De club heeft een schuld van ongeveer 4,3 miljoen euro bij onder meer de gemeente Molenbeek en heeft in januari en februari de spelerssalarissen betaald met geld dat bedoeld was voor de jeugdopleiding. Het faillissement van de club zou zelfs al aangevraagd zijn door schuldeisers.

White Star speelt de wedstrijden in het Machtensstadion van RWDM Molenbeek, een bepaald geen gelukkige combinatie, omdat er dit jaar tussen de diverse partijen veel incidenten zijn geweest. Daarnaast trekt de club bij wedstrijden hooguit 400 toeschouwers en is het stadion niet geschikt voor spelen op het hoogste niveau. De aanpassingen zouden 400.000 euro moeten kosten, een bedrag dat White Star niet op wil hoesten.

Mocht de club niet meer in Molenbeek mogen spelen dan wil ze gaan procederen. Voorzitter Simar wil het die gemeente dan erg lastig gaan maken, zo liet hij aan Bruzz.be weten. "Indien we uit Molenbeek moeten vertrekken, slepen we de gemeente langs alle kanten voor het gerecht. Laat dat duidelijk zijn. We hebben een conventie getekend waardoor we negen jaar in het Edmond Machtensstadion mogen spelen. Ze kunnen ons neerhalen door te voorkomen dat we de licentie krijgen, maar als ze dat doen, dan halen wij hen neer. Ze zouden beter twee keer nadenken voor ze ons buiten zetten. We hebben heel wat argumenten die de gemeente kunnen dwingen tot het betalen van veel geld. Zeer veel geld. En dat beseffen ze precies niet goed."

Naast problemen met de financiën en het stadion heeft White Star nog geen licentie voor het komend seizoen. Hoewel bij de licentiecommissie de schulden niet expliciet meetellen wordt hier wel rekening mee gehouden. Voor de licentie is in ieder geval een stadion benodigd, maar volgens diverse bronnen lijkt de kans op een licentie klein te zijn. White Star zal komende maandag in ieder geval bij het Belgische Arbitragehof (BAS) beroep aantekenen voor het niet verstrekken van de licentie, want zonder is er geen promotie naar het hoogste niveau mogelijk.