Net geen olympisch ticket voor erbarmelijk slechte gewichthefsters

Op het Aziatisch kampioenschap gewichtheffen in Oezbekistan is het de dames uit de Verenigde Arabische Emiraten net niet gelukt om een startbewijs voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro te veroveren. Dat was bijzonder geweest, want - met alle respect - de dames hebben op dergelijk niveau simpelweg niets te zoeken, gezien hun resultaten. 

Nagenoeg alle startbewijzen voor de Spelen in het gewichtheffen worden vergeven via de WK's van 2014 en 2015 en de continentale kampioenschappen van 2016. Dat gaat als volgt: op de WK's van 2014 en 2015 werd een landenklassement opgemaakt door elke klassering van een gewichtheffer in een bepaalde klasse punten toe te kennen. Een gouden medaille levert 28 punten op, zilver 25 punten en zo wordt het rijtje afgewerkt. De punten van de vier beste gewichtheffers uit elk land worden tot slot meegeteld voor het klassement. 

Bij de dames kregen de beste 21 landen van het WK twee of meer startbewijzen voor Rio. Vervolgens was het de beurt aan de continentale kampioenschappen, waar een soortgelijk klassement op werd gemaakt voor de nog niet-geplaatste landen. In het geval van het Aziatisch kampioenschap zouden de zes beste landen uit het damesklassement één startbewijs voor Rio krijgen. 

De Emiraten dachten op sluwe wijze kans te hebben op een olympisch ticket. Ze schreven het maximale aantal van zeven dames in en lieten hen vooral meedoen in de gewichtsklassen met de minste deelneemsters. Dat ze er - vergeleken met de rest - weinig van konden was louter bijzaak. Zaterdag was het tijd voor de conclusie in de laatste en zwaarste klasse, die voor dames boven 75 kilogram.

De twee deelneemsters uit de Emiraten kwamen tot 118 en een bijzonder magere 95 kilogram, waarbij stoten en trekken opgeteld zijn. Ter vergelijking: zelfs in de allerlichtste klasse, met dames van nog geen 48 kilogram, tillen bij elkaar toch allemaal wel meer dan 110 kilo, maar bij de toppers zelfs tegen de 200 kilo op. 

De competitie had zich echter zo ontwikkeld dat de strijd om het laatste ticket voor de Spelen uiteindelijk ging tussen de Emiraten en Turkmenistan. Als de dames uit de Emiraten in de zwaarste klasse achtste en negende - van de negen - zouden worden, zou Turkmenistan naar Rio gaan, anders was het ticket voor de Emiraten. Daar leek het plotseling op, want de Oezbeekse Omadoy Otakuziyeva liet bij de eerste twee pogingen een foutpoging noteren. Als ook haar laatste fout ging zouden de vrouwen uit de Emiraten zevende en achtste worden en precies één punt boven Turkmenistan eindigen. 

Helaas voor de Emirati's slaagde Otakuziyeva er voor eigen publiek alsnog in om de allerlaatste poging toch te halen. Voor haar olympische deelname maakte het weinig uit, Oezbekistan was al zeker van een ticket, maar haar ene poging besliste de strijd om één olympisch ticket in het voordeel van Turkmenistan en niet de Emiraten. 

Al met al is dit natuurlijk niet meer dan een onbeduidende voetnoot in de geschiedenis van de Spelen van 2016 - dat zullen ook wij niet ontkennen. Als het de dames uit de Emiraten gelukt was zou het echter ten eerste wel aantonen dat het kwalificatiesysteem ergens niet klopt. Ten tweede zou duidelijk worden dat slim gebruik van de regels je zomaar een olympisch startbewijs op kan leveren, ook al kun je er eigenlijk niet veel van.