Newcastle United laat degradatieplek aan Sunderland

Jermain Defoe heeft Sunderland met een late gelijkmaker een punt bezorgd op bezoek bij Stoke City: 1-1. Desondanks zakten The Black Cats de degradatiezone in.

Bij Stoke verscheen linksback Erik Pieters aan de aftrap. Ibrahim Afellay, die andere oud-PSV'er, ontbrak door een knieblessure en is naar verwachting een half jaar uitgeschakeld. Patrick van Aanholt had een plekje in de basiself van Sunderland, waar Jeremain Lens niet eens bij de selectie zat.

In de eerste helft werd er niet gescoord, maar na rust brak Marko Arnautovic al snel de ban. Peter Crouch won een duel van Sunderland-verdediger Lamine Kone en legde het leer klaar voor Arnautovic, die de score opende, 1-0. Bij Sunderland dachten ze aan een overtreding van Crouch, maar de scheids wuifde het weg.

De overwinning leek binnen voor Stoke, maar diep in blessuretijd sloegen de gasten toe. Sunderland kreeg een strafschop toegekend en Defoe ging achter de bal staan. De Engelse spits verzilverde het buitenkansje en bracht zijn werkgever een punt: 1-1. Sunderland moet nog tegen Chelsea, Everton en Watford spelen.

De wederopstanding van Newcastle United duurt voort. Thuis werd er van Crystal Palace gewonnen (1-0), waardoor de ploeg nu boven de streep staat.

Degradatie naar de Championship leek enkele weken geleden onafwendbaar voor Newcastle United, maar daar is inmiddels verandering in gekomen. Na de overwinning op Swansea City (3-0) en de remises tegen Manchester City (1-1) en Liverpool (2-2) kwam de veilige zeventiende plek steeds dichterbij.

Tegen Crystal Palace, uitgerekend de ploeg van oud-Newcastle-coach Alan Pardew, werd een vervolg gegeven aan die reeks. De ploeg van Rafael Bénitez kwam in de tweede helft op voorsprong door een doelpunt van Andros Townsend. Hij schoot een vrije trap binnen.

Crystal Palace leek terug te kunnen komen. Twintig minuten voor tijd kreeg de ploeg namelijk een strafschop na hands van Moussa Sissoko. Maar Yohan Cabaye (ex-Newcastle) zag zijn inzet gekeerd worden door Karl Darlow, die de nog altijd geblesseerde Tim Krul verving.

Ondanks toenemende druk hield Newcastle, waar Vurnon Anita en Georginio Wijnaldum een basisplek hadden en Siem de Jong op de bank bleef, stand. Door de zege klimt Newcastle over Sunderland en Norwich naar plek zeventien.