Ding Junhui schrijft als eerste Aziatische finalist historie op WK snooker

Ding Junhui heeft geschiedenis geschreven op het wereldkampioenschap snooker. De 29-jarige Chinees is de eerste Aziaat die zich heeft geplaatst voor de finale van het WK in het Engelse Sheffield. In de halve finale was hij met 17-11 te sterk voor de Schot Alan McManus. 

Junhui begon zaterdag met een 14-10 voorsprong aan de laatste sessie en gaf McManus geen kans om terug te komen in de partij. Hij potte onder andere een break van 123 in het derde frame van de laatste sessie om de klus te klaren.

Junhui schreef nog meer geschiedenis. Hij boekte nog een record door in de halve finale zeven centuries te maken. Hij verbeterde daarmee het Cruciblerecord van Stephen Hendry en Ronnie O'Sullivan die in één WK-wedstrijd maximaal zes centuries wisten te potten. Het Crucible Theatre is het theater waar sinds 1977 het WK gespeeld wordt. Zijn grootste break, was een break van 138 in het negende frame van de partij. 

Zaterdagavond weet de 29-jarige Chinees wie zijn tegenstander wordt in de finale. De andere halve finale gaat tussen Mark Selby en Marco Fu. Het staat drie sessies 12-12 en de winnaar zal nog vijf frames moeten winnen om zondag en maandag de finale te mogen spelen.