Hockeyers Amsterdam dwingen met golden goal derde wedstrijd af

Dankzij een even doeltreffend als spectaculair einde van de tweede halvefinalewedstrijd dwong Amsterdam een derde wedstrijd af. Door de golden goal van Billy Bakker was Amsterdam met 3-2 te sterk voor Kampong. Zondag valt de beslissing in Amsterdam, waar Kampong dan aantreedt zonder Kemperman, die na zijn rode kaart (twee keer geel) geschorst is.

Ondanks druk van Amsterdam was de eerste grote kans voor Kampong; Jonker kreeg uit het niets een vrije schietkans, maar zijn backhand eindigde op de handschoen van doelman Goedegebuure. Amper drie minuten was het wel raak voor de bezoekers uit Utrecht: Caspers’ diagonale backhand was de Amsterdamse doelman nu te machtig.

Na een klein kwartier spelen kreeg Amsterdam de eerste strafcorner van de wedstrijd. De corner strandde in eerste instantie, maar een hak van Kemperman op de stick van Verga leverde een strafbal (en een gele kaart) op: Pruyser benutte deze buitenkans. Kampong antwoordde direct door een corner te versieren aan de andere kant, maar de lage inzet van Havenga eindigde op de klomp van Goedegebuure.

Vervolgens was het Amsterdam dat Kampong terugdrong tot de eigen cirkel. Dat leverde een backhandschot op van Pruyser maar Harte kwam goed uit zijn doel. Uit de counter stichtte Meulenbroek wat gevaar, maar zonder resultaat. Nog een keer kon Pruyser uithalen, maar opnieuw lag de Ierse doelman in de weg. Op slag van rust kreeg Kampong nog een strafcorner na een knappe solo van Kellerman, maar Havenga’s schot smoorde in de Amsterdamse verdediging.

Na rust kwam het eerste gevaar van Kampong: na balverlies van Rohof zorgden Caspers en Kellerman voor veel onrust in de Amsterdamse defensie. Dat leidde echter niet tot een schot op goal. Het spel kenmerkte zich door voorzichtigheid. Beide ploegen waren meer bezig met het voorkomen van een goal dan op zoek te gaan naar de tweede. Totdat Bain uit het niets een open kans kreeg, maar de bal naast de paal prikte.

Aan de andere kant was het wel raak: Havenga kon over de achterlijn de cirkel inlopen en de bal achter doelman Goedegebuure in het doel werken. Met nog tien minuten op de klok liepen de gemoederen hoger op. Kemperman ontving zijn tweede gele kaart na een charge op Bakker: met rood van het veld en geschorst voor de volgende wedstrijd.

Amsterdam zette alles op alles om de gelijkmaker te forceren. Van dichtbij Stuitte Pruyser op Harte. Maar even later kon het publiek in het Wagener toch op de banken. Pruyser verschalkte de doelman nu wel. Amsterdam kreeg nog een strafcorner om het duel in reguliere speeltijd te beslissen, maar Reed Ross wist Harte niet te passeren. Op dat moment stond Kampong met negen man op het veld door een gele kaart van Quirijn Caspers.

Er was nog geen minuut in de verlenging gespeeld of aanvoerder Bakker velde na goed doorgaan het vonnis over Kampong. Zondag volgt de beslissende derde wedstrijd.