Peloton en politie verdwalen in slotkilometers, wielerkoers afgelast

Het is deze week weer tijd voor de Ronde van Senegal, zelfs in het Afrikaanse wielrennen niet echt een klassieker van formaat. Toch lukte het de wedstrijd om deze week in het nieuws te komen en dat kwam door een typisch staaltje Afrikaanse sportorganisatie. 

Dinsdag stond de vierde etappe op het programma: 148 kilometer met de start in Kombolé en de finish in Diourbel. Die finish leverde echter de nodige problemen op. Met enkele kilometers te rijden liep alles in de soep: de door de politie gevormde escorte, officials en daarna ook het voltallige peloton raakten verdwaald.

Omdat men werkelijk geen idee meer had hoe nou bij de finish te komen werd door de afgevaardigde van wereldwielerbond UCI besloten om de etappe dan maar gewoon af te gelasten. "Volgende keer beter", zal men gedacht hebben. Dat lukte wel, want de volgende dag werd de finish zowaar bereikt.

Aan de start stonden in Senegal onder meer de Nederlanders Roel de Vries en Laurens Gijsbers, de Senegalese nationale ploeg, een bijzonder dominante Algerijnse ploeg en een handvol Congolezen die zich het snot voor de ogen moesten fietsen om überhaupt op tijd binnen te komen. Dat ging in etappe één overigens al fout voor de voltallige Gambiaanse ploeg: na krap anderhalf uur koers stond de tijdslimiet op ongeveer een kwartier en dat was te kort voor de Gambianen - en onder meer de Nederlander Jorrit Jongbloed.