Vanaf 75 jaar keuring bij verlenging rijbewijs

De man die vrijdag in Limburg een dodelijk ongeluk veroorzaakte was 87 jaar. Hij reed op de verkeerde helft van de snelweg en ramde een auto met daarin een moeder en drie kinderen. De moeder (39 jaar) kwam daardoor om het leven en twee kinderen raakten zwaargewond. Verkeersexperts gaven in augustus aan dat ze vinden dat er maatregelen moeten komen om oudere automobilisten veiliger aan het verkeer te laten deelnemen, omdat het aantal ouderen dat in het verkeer om het leven komt behoorlijk toeneemt.

Momenteel is het zo dat mensen vanaf 75 jaar bij verlenging van hun rijbewijs zich moeten laten keuren door een arts. Als die keuring goed verloopt, wordt het rijbewijs weer met vijf jaar verlengd. Als iemand een progressieve aandoening heeft, dus een chronische ziekte die steeds erger wordt (zoals diabetes of alzheimer), dan wordt het rijbewijs voor een kortere periode dan vijf jaar verlengd, zo legt een woordvoerster van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) uit.

Minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) ziet op dit moment geen reden om aan de huidige regels iets te veranderen. "Ik heb niet voor ogen dat deze groep het veel slechter doet", zei ze over senioren op de weg. Mensen blijven juist langer gezond en in staat om van hun rijbewijs gebruik te maken. Als iemand ziek wordt, de familie alarm slaat of de politie ziet dat iemand niet meer stabiel rijdt, kan volgens de minister tussentijds worden ingegrepen.

De bewindsvrouw wees er tevens op dat eerder deze week een dodelijk ongeval werd veroorzaakt door juist een heel jong iemand. In Breda werd een peuter doodgereden door een jongen van achttien.

Vanaf 75 jaar keuring bij verlenging rijbewijs
Vanaf 75 jaar keuring bij verlenging rijbewijs (Foto: ANP)