Geen Spelen voor zwemster Nijhuis

Moniek Nijhuis zet definitief een streep door haar ambities voor de Olympische Spelen van Rio de Janeiro later dit jaar. De schoolslagzwemster is niet wedstrijdfit, zo meldt Nijhuis op haar eigen website. Nijhuis heeft zich niet weten te plaatsen voor de Europese kampioenschappen langebaan in Londen, waardoor haar laatste kans op een olympische limiet verloren is gegaan. 

In oktober vorig jaar is de 28-jarige zwemster naar het Britse Plymouth vertrokken om daar samen met coach John Rudd en olympisch kampioene Ruta Meilutyte te gaan trainen en zich optimaal te gaan voorbereiden op de Swim Cup in Eindhoven dit jaar. Nadat ze zich had teruggetrokken voor deze Swim Cup begin deze maand, vervloog haar kans om zich te plaatsen voor de EK in Londen en de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. 

Uit nader onderzoek is gebleken dat het herstel langer gaat duren dan voorheen gedacht, wat betekent dat het perspectief op Rio niet meer realistisch is. Nijhuis heeft daarom besloten om terug te keren naar Nederland en haar herstel daar voort te zetten. Daarna gaat zij zich beraden over haar toekomst. 

Nijhuis: “Ik heb in de afgelopen vier jaar alles op alles gezet om mijn Olympische droom waar te maken. Dit heeft mij op veel verschillende plekken gebracht. Ik ben heel teleurgesteld dat mijn recente overstap naar Engeland op zwemgebied niet gebracht heeft waar ik op gehoopt had maar mijn gezondheid gaat boven alles. De langere herstelperiode die ik nodig heb betekent helaas dat ik mijn Olympische droom niet kan realiseren.”

Nijhuis is vooral bekend om haar titels op de Europese kampioenschappen kortebaan. In 2009 en 2010 wist zij respectievelijk op de 50 meter en 100 meter schoolslag daar Europese titels te behalen. In 2014 lukte het haar om brons te behalen op de WK kortebaan en op de EK langebaan op de 50 meter schoolslag. Tijdens de Spelen van 2012 wist zij zich niet individueel te kwalificeren voor de Spelen, maar werd op de 4x100m wisselslag samen met Sharon van Rouwendaal, Inge Dekker en Ranomi Kromowidjojo zesde in de finale.