Bondscoaches over schema Rio: "Meer wedstrijden in minder dagen"

Het speelschema van de hockeywedstrijden op de Olympische Spelen werd gisteren officieel bekendgemaakt. Bondscoaches van de Nederlandse heren en Nederlandse dames Max Caldas en Alyson Annan valt het op dat beide teams veel wedstrijden in relatief weinig dagen spelen.

Zowel de heren als de dames spelen twee keer op opeenvolgende dagen wedstrijden, zonder rustdag ertussen. Caldas: "We spelen twee dubbels. Dat is voor het eerst in lange tijd op een groot toernooi. Daar moet je je ritme voor aanpassen en daar hebben we ook het trainingsschema op aangepast." Ook Annan stelt dat zij en de vrouwenploeg zich daarop voorbereiden. "We spelen meer wedstrijden in minder dagen. We stoppen al twee dagen voor het einde van de Olympische Spelen. Dat maakt het pittiger."

De mannen openen het hockeyprogramma, met een wedstrijd tegen Argentinië. "Het is voor de jongens leuk om te starten", vindt Caldas. "Dat zal spanning met zich meebrengen, maar het is beter dan te moeten wachten."

De Oranje dames starten met een ‘rustdag’, en spelen op dag twee hun eerste wedstrijd tegen Spanje. Annan: "We trainen die eerste dag nog wel, dus een rustdag kun je het niet noemen. Misschien gaan we die eerste dag ook naar een wedstrijd kijken, daar zijn we nog niet over uit. Dan kunnen de speelsters, met name degenen die dit voor de eerste keer meemaken, alvast de sfeer proeven in het stadion en daar aan wennen."

De poule-indeling is al langer bekend: de Nederlandse heren treffen in de poulefase, naast Argentinië, Duitsland, India, Ierland en Canada. Caldas: "Wij hebben respect voor iedereen, zoals altijd. Je kunt niet aannemen dat Ierland of Canada minder zijn: dat zijn ze niet."

De Nederlandse dames zitten in een poule met Spanje, China, Duitsland, Korea en Nieuw-Zeeland. De andere poule, met Argentinië, Australië, Groot-Brittannië, Verenigde Staten, Japan en India, is volgens Annan iets sterker. Dat is volgens de bondscoach echter niet in het voordeel van Oranje. "Het lastige voor ons is dat we, omdat de andere poule sterker is, in de kwartfinale grote kans hebben op een sterke tegenstander. De indeling in een relatief minder goede poule is dus voor ons geen voordeel."

De kans bestaat uiteraard dat Nederland Argentinië treft in de kwart-, halve- of finale. Willen de Nederlandse vrouwen revanche op hen nemen, na de verloren kwartfinale in de HWL afgelopen winter? "We richten ons niet op de tegenstanders", stelt Annan. "Natuurlijk verzamelen we wel veel informatie over ze. Maar we richten ons puur op onszelf."

Bondscoaches over schema Rio: "Meer wedstrijden in minder dagen" (Pro Shots / Action Images)
Bondscoaches over schema Rio: "Meer wedstrijden in minder dagen" (Pro Shots / Action Images)