Arie Haan (67) zegt trainersloopbaan vaarwel

Arie Haan gaat niet meer voor een spelersgroep staan. De 67-jarige Nederlander heeft een punt achter zijn trainersloopbaan gezet.

"Het trainerschap is de zwaarste baan ter wereld", zegt Haan in gesprek met het Algemeen Dagblad. "Je moet het bestuur, de fans, de pers, de spelers, iedereen, maar vooral jezelf tevreden houden. Als je op het veld staat moet je hard zijn. En als je dat niet meer kunt opbrengen, moet je stoppen. Het is welletjes geweest, ik ben nu een pensionado."

Het besluit om helemaal te stoppen met het trainerschap heeft ook een medische achtergrond. "Mijn dokter zei: het is beter dat je ermee ophoudt. De stress is slecht voor je hart", aldus Haan, die in 1984 zijn loopbaan als oefenmeester begon bij FC Antwerp. Daarna volgden onder meer RSC Anderlecht, VfB Stuttgart, FC Nürnberg, PAOK Saloniki en Feyenoord.

De coach uit Finsterwolde is ook bondscoach geweest van China, Kameroen en Albanië. De laatste zes jaar was Haan viermaal in China actief als trainer. In oktober vertrok hij bij Tianjin Teda, dat dus zijn laatste club was. Als prof speelde Haan onder meer bij Ajax, Anderlecht, Standard Luik en PSV. Driemaal won hij als speler de Europa Cup I en tweemaal de Europa Cup II.

De voormalig middenvelder speelde twee WK-finales met het Nederlands elftal. In totaal kwam Haan in 35 interlands tot zes doelpunten.

Arie Haan gaat met pensioen. (PRO SHOTS/Stanley Gontha)
Arie Haan gaat met pensioen. (PRO SHOTS/Stanley Gontha)