Drie varianten voor renovatie Binnenhof

Minister Stef Blok (Rijksdienst) heeft dinsdag drie plannen voor de renovatie van het Binnenhof aan de Eerste en Tweede Kamer voorgelegd. Ze zijn alle drie technisch mogelijk, maar één is duurder dan de bedoeling is.

Binnen het budget valt de variant waarin de Tweede Kamer, de Eerste Kamer, de Raad van State en het ministerie van Algemene Zaken tijdens de hele renovatie allemaal ergens anders worden gehuisvest. Het Binnenhof is dan helemaal leeg, de renovatie duurt 5,5 jaar en kost 475 miljoen euro.

Iets duurder (7 miljoen euro) maar financieel ook nog wel te doen is de variant waarin eerst alle gebruikers vertrekken, maar de Eerste Kamer, de Raad van State en het ministerie van Algemene Zaken na 2,7 jaar terug kunnen naar het Binnenhof. De Tweede Kamer is dan nog niet klaar. Deze renovatie duurt 6,4 jaar.

Derde mogelijkheid
Dan is er nog de derde mogelijkheid, die met een kostenplaatje van 525 miljoen euro dus eigenlijk te duur wordt. Daarin blijft de Tweede Kamer eerst nog op het Binnenhof. De zijde aan de Hofvijver wordt eerst drie jaar onder handen genomen. Daarna komen vier jaar lang de gebouwen van de Tweede Kamer aan de beurt. Deze renovatie duurt dus in totaal zeven jaar.

Het is nu aan de Kamers om te bezien wat te verkiezen is. In de Tweede Kamer leek in december een meerderheid voor het renoveren van het Binnenhof in 5,5 jaar, dat dan voor die periode wordt ontruimd. Dat is het snelst en het goedkoopst. De Senaat wil echter liever blijven, net als sommige partijen in de Tweede Kamer.

Aantrekkelijk
Tijdens de opknapbeurt worden de gebruikers van het Binnenhof in elk geval ondergebracht in het gebouw waar nu nog Buitenlandse Zaken zit en in het oude gebouw van de Hoge Raad. Het kabinet wil Prinsjesdag wel gedurende de renovatie op het Binnenhof houden.

Het Binnenhof moet tijdens de renovatie aantrekkelijk blijven voor bezoekers onder wie scholieren. Dat kan volgens Blok met een informatiecentrum, rondleidingen en misschien een luchtbrug over het complex.

Drie varianten voor renovatie Binnenhof
Drie varianten voor renovatie Binnenhof (Foto: ANP)