Journalist veroordeeld om beledigen Erdogan

De Turkse journalist Can Dündar is door de rechtbank in Istanbul tot omgerekend 9000 euro boete veroordeeld wegens belediging van president Recep Tayyip Erdogan, diens zoon Bilal en verscheidene bewindslieden. Dat heeft de advocaat van Dündar maandag laten weten.

Dündar had in columns geschreven over een corruptieschandaal uit 2013. Verscheidene ministers van de islamitisch-conservatieve AKP-regering, hun zonen en de zoon van Erdogan werden er toen van verdacht betrokken te zijn bij corruptie.

Advocaat Bülent Utku kondigde aan in beroep te gaan. "Mijn cliënt heeft alleen maar zijn plicht als journalist gedaan. Hij heeft geen beledigend woord gebruikt." Waar het vonnis precies op is gebaseerd, is nog niet bekend.

Dündar is hoofdredacteur van de krant Cumhuriyet. Met Erdem Gül, de correspondent van de krant in de hoofdstad Ankara, staat hij nog in een ander proces terecht. Ze worden onder meer beschuldigd van spionage, poging tot omverwerping van de regering en ondersteuning van een terroristische organisatie vanwege onthullingen over Turkse wapenleveranties aan rebellen in Syrië. In die zaak hangt hun levenslange gevangenisstraf boven het hoofd.

Journalist veroordeeld om beledigen Erdogan
Journalist veroordeeld om beledigen Erdogan (Foto: ANP)