'Spaanse basketbalploeg mogelijk van Olympische Spelen gegooid'

De Spaanse basketbalploeg wordt mogelijk geweerd van de Olympische Spelen van Rio de Janeiro. Spaanse media melden dat wereldbasketbalbond FIBA hiermee dreigt naar aanleiding van een grote ruzie in de Europese clubbasketbalwereld. 

FIBA Europe en de organisator van de Euroleague - op dit moment de voornaamste clubcompetitie in Europa - staan daar lijnrecht tegenover elkaar. FIBA wil de Champions League op touw zetten als opvolger of tegenhanger van de Euroleague, waaraan jaarlijks zestien teams meedoen. Elf daarvan hebben zich al ingekocht en hoeven zich de komende jaren niet eens te kwalificeren. FIBA wil juist een open competitie, waarvoor in principe elk team zich kan kwalificeren. 

FIBA Europe is bezig om landen te straffen waarvan de clubs wel mee gaan doen aan de Euroleague en de daaraan gelieerde Eurocup. Zo werden al maar liefst veertien landen 'voorlopig geschorst' van het EK 2017, waaronder toplanden als Spanje, Servië en Litouwen. Nu lijkt het erop dat Spanje en Litouwen mogelijk ook de Olympische Spelen moeten missen als de lokale basketbalbonden zich niet achter FIBA scharen.  Wanneer hier een definitieve beslissing over genomen wordt is nog niet bekend. 

Spanje won drie van de vorige vier EK's en pakte olympisch zilver in 2008 en 2012. Litouwen haalde van 1992 tot en met 2008 telkens de halve finales van het olympisch basketbaltoernooi, met drie keer brons als resultaat. Op het vorige WK werden ze vierde, terwijl de vorige twee EK-finales ook gehaald - en verloren - werden.