Boogschutster: 30 punten verwijderd van Olympische Spelen

Tijdens de Olympische Spelen zullen de beste boogschutters ter wereld weer in de schijnwerpers staan, zoals in zoveel sporten het geval is. Toch is er net als in elke sport ook een andere kant van het deelnemersveld, die waar gevochten word om überhaupt deel te mogen nemen. 

Zo is er de Keniaanse Shehzana Anwar, ook wel Kuki genaamd. Sinds 2008 doet ze aan boogschieten en in januari van dit jaar werd ze in Namibië Afrikaans kampioene met de olympische recurveboog. Dat leverde Kenia in principe een startbewijs voor de Spelen in Rio de Janeiro op, maar Kuki moet nog flink vechten om aan de minimale eis voor deelname te voldoen.

Die eis van World Archery - de overkoepelende bond - stelt dat dames een minimale kwalificatiescore van 600 punten neergezet moeten hebben in een kwalificatieronde van 72 pijlen. Kuki heeft nog tot 11 juli om aan die eis te voldoen, als zij of een andere Keniaanse daar niet in slaagt is Kenia het startbewijs kwijt. 

"Gemiddeld kom ik tot zo'n 570 punten in kwalificaties", laat de Keniaanse weten. Op het Afrikaans kampioenschap schoot ze 572 punten bij elkaar. Het was haar bedoeling om in Madrid te trainen en dan mee te doen aan de laatste pre-olympische World Cup, in het Turkse Antalya, maar door financiele problemen lijkt dat er niet in te zitten.

De tweede optie is om zoveel mogelijk wedstrijden in Kenia aan te melden bij World Archery, zodat daar behaalde kwalificatiescores meetellen, mocht ze de 600 daar halen. "Elke nationale wedstrijd wordt dan een kans om de limiet te halen", klinkt het nog enigszins hoopvol.