Viggo Waas in shock na dood Johan Cruijff

Viggo Waas was in shock toen hij hoorde dat zijn held Johan Cruijff was overleden. "Je denkt natuurlijk dat hij het redt - dat hoort immers bij helden", zegt Viggo in het AD.

"Ik schreef op dat moment net de begrafenisspeech voor mijn oom", weet Viggo nog goed. "Ik had Johan onlangs nog ontmoet in mijn hoedanigheid als ambassadeur van de Cruijff Foundation. Zo'n lieve man, maar toen zo breekbaar."

Viggo bracht de rest van 24 maart, Johans sterfdatum, in rouw door. "Je denkt aan je eigen jeugd en vooral aan je eigen sterfelijkheid. Cruijff was een baken in mijn leven. Net als David Bowie. Ik bezocht na diens dood de Bowie-expositie in Groningen en raakte geëmotioneerd. Dat gebeurt me niet snel."

Ook Bowie, die in januari overleed, was 'een anker' voor Viggo. "Toen ik zijn plaatjes draaide was alles nog mogelijk. De wereld lag open", vertelt Viggo, die het in zijn eerste solovoorstelling Cruijff en Pipo over zijn helden heeft. "Nu ligt mijn bestaan vast, alles is in banen geleid. Maar toen... Een deel van jezelf sterft op zo'n moment ook."

Viggo Waas in shock na dood Johan Cruijff
Viggo Waas in shock na dood Johan Cruijff (Foto: BuzzE)